АЛБАНСКИ ТЕРОРИСТИ ИЗВРШИЛИ 1.160 НАПАДА

srbija_mapa.jpg

БЕОГРАД, 8. МАЈА /СРНА/ - У копненој зони безбједности на југу Србије, од потписивања војно-техничког споразума 9. јуна 1999. до 31. августа 2001. године, албански терористи извршили су 1.160 напада у којима убијено 18 локалних полицајаца и десет цивила, а 45 људи је киднаповано, пишу београдске "Вечерње новости".

Према подацима Координационог тијела за југ Србије, у овим нападима рањени су 61 полицајац, 25 цивила и два члана мисије међународних организација.

Најстрашније је било 21. новембра 1999. године на путу Куршумлијска бања - Подујево када је полицијски џип нагазио на мину. У експлозији су погинула три полицајца, док су петорица тешко повријеђена.

Као доказ да су албански теористи своје жртве сурово мучили и касапили, а затим убијали, постоје и бројне фотографије. Тројицу полицајаца - Душка Глигорића, Душка Ђоговића и Цветана Јованова киднаповали су код села Кончуљ 21. новембра 2000. године, одвели их до Добросина, гдје су се звјерски иживљавали над њима, а затим их ликвидирали.

Кфор и Међународни Црвени крст су 25. новембра исте године пронашли унакажена тијела убијених полицајаца и предали их српским властима. Отмица и убиство тројице полицајаца били су, заправо, увод за упад терориста, чланова "Ослободилачке војске Прешева, Бујановца и Медвеђе" у копнену зону безбједности у којој су се налазили до маја наредне године.

Терористичка дивљања настављена су несмањеном жестином и касније. Пред нову 2003. годину у Кончуљу је нападнута полицијска патрола, а напади су поновљени још два пута у јануару наредне године.

У фебруару 2004. године још више се појачавају терористичке активности на југу Србије. У Бујановцу је убијен припадник Безбједносно информативне агенције, а на путу Брезница - Муховац постављена је противтенковска мина и том приликом је погинуо припадник Жандармерије, док су двојица његових колега лакше повријеђени.

Од екстремистичко-терористичких акција усмјерених директно према војсци издвајају се оружани напад на осматрачницу "Чарска чука", саботажа на стубу преко кога се напаја струјом база "Добросин" и каменовање војног моторног возила у селу Лучане, наводе "Новости".

 

 

Извор: срна