АЛБАНЦИ БЈЕЖЕ, А СРБЕ ТЈЕРАЈУ У САМОПРОГЛАШЕНО КОСОВО?!

Угашена су одјељења Министарства унутрашњих послова Србије, предате су катастарске књиге и књиге рођених, вјенчаних и умрлих. Признате су дипломе факултета тзв. "државе Косово"...

Најоптимистичнија групација у Европи бјежи са Косова и Метохије

Најоптимистичнија групација у Европи бјежи са Косова и Метохије


Приредио: Неђељко ЗЕЈАК 

Српска заједница десет пута је више угрожена на Космету од албанских миграната, који су данас у центру пажње и бриге Запада, али и Србије. 

Све већи број албанских миграната са Косова на Западу се приказује као трагичан егзодус једне националне заједнице, а у међувремену Срби годинама живе у гетима, без физичке и социјалне сигурности, заборављени и остављени. 

"Срби седму годишњицу самопрогашења Косова за независну државу дочекују у изолацији коју ни стратези косовске независности нису могли да осмисле" - каже Драган Ристић, из Липљана, расељени припадник, како каже, "нестајуће српске нације на Космету". 

"Ни Ахтисари ни америчка амбасадорка Тина Кајданоу, ни Бернар Кушнер први шеФ УНМИК-а, ни Бил Клинтон коме је у знак захвалности за бомбардовање Србије у центру Приштини подигнут споменик, нису могли да предвиде да ће Срби тако лако прихватити исцртавање граница самопроглашеног Косва" - наводи он. 

Упркос наводима западних медија да Косово нема будућност, Срби су по вишегодишњим захтјевима разних власти из Београда гурнути у одборничке и посланичке клупе државе" коју Србија "не признаје". 

Сиромашни, проказани и са ограниченом слободом кретања упућени су да попуњавају мјеста у институцијама самопроглашеног Косова и да заједно са идеолозима независности Косова граде његове институције у оквиру административних прелаза?! 

"Током протелих седам година, разне власти у Београду гасиле су једну по једну српску институцију, чиме је смањивано присуство државе Србије на просторима јужне српске покрајине", наводи Драгутин Перић, из Преоца код Грачанице. 

У његовом мјесту је прошле године послије Бриселског споразума покренут талас исељавања и продаје српске имовине у бесцјење. 

Угашена су одјељења Министарства унутрашњих послова Србије, предате су катастарске књиге и књиге рођених, вјенчаних и умрлих. Признате су дипломе факултета тзв. "државе Косово". 

"Призната су чак и персонална докумета самопроглашеног Косова на администативним прелазима, а Србија, наша матична држава, сама је исцртала темље и дозволила зидање граничних прелаза", каже Перић.

Уочи седме годишњице независности Београд је ставио потпис на Споразум о правосуђу, који су предходно потписали Федерика Могерини у име ЕУ и Иса Мустафа, премијер самопроглашеног Косова. 

Тим споразумом је, оцјењује Славко Стевановић, предсједник (од Србије непризнате) Скупштине Аутономне Покрајине Косово и Метохија, заокружена косовска независност. 

"Уз знање и сагласје Срба и Београда, Косово има Устав, Скупштину, Владу и сада и правосуђе. ускоро ће добити и војску, а све су то стубови државности" - оцјењује Стевановић. 

И док Срби као народ нестају на Косову, што је посљедица погрома и притисака албанске заједнице и политике, као и ћутања Запада и попуштања српске политике, албански мигранти одједном постају свјетска вијест и још једном "угрожен народ". 

Самопроглашено Косово је данас оно што је било и када је изгласало независност - корумпирано и до сржи криминализовано друштво, препуно националног есктремизма и отворено расистички настројено према православним Србима. 

Ипак, економска пропаст и криминал тек сада су почели да забрињавају Албанце и њихове пријатеље у међународној заједници, за разлику од маргинализованих Срба које више ни Албанци, ни западни медији, а све више ни српски, уоште не примјећују. 

Најопимистичнија групација у Европи - косовски Албанци (како су то писали медији некада) постали су депримирани, па сваки други Албанац сања о одласку из самопроглашене државе. 

И тако, док Албанци најављују одлазак, албанске власти, Запад и српске власти у Београду - тјерају Србе да се све више окрећу Приштини и да постану лојални грађани самопроглашене државе, која, по мишљењу самих Албанаца, пропада?! 

Албанци са Космета сањају Запад, а Срби сопствену државу Србију, из које су истјерани бомбама, притисцима и уцјенама. Први су вијест дана у свијету, а други ни у Србији.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане вијести:

АЛБАНСКИ ТИХИ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА: 1939. смо били већина 1946. мањина!

Молитвени помен закланих на жртвеном пољу Косову

КОСОВО И МЕТОХИЈА НИЈЕ ПРЕВАЗИЂЕНА ТЕМА

СРПСКИ МЕДИЈИ ИГНОРИШУ СРПСКЕ ЖРТВЕ НА КОСМЕТУ

Ања Филимонова: Велика Албанија ће за 5 година постати реалност за Србију

Јадовно - Косово