Засјењена комеморација у Вељуну

Јуре Катић, градоначелник Слуња, непримјерено је на комеморацији у Вељуну покушао оправдати усташки масакр над 525 невиних српских цивила назвавши га инцидентом

Јуре Катић, градоначелник Слуња

Јуре Катић, градоначелник Слуња

И овог 6. маја, на Ђурђевдан, бројни су карловачки Срби, антифашисти и остали грађани Карловца и околних мјеста присуствовали обиљежавању 70.годишњице Дана ослобођења Карловца и комеморацији која је одржана у знак сјећања на 525 невиних жртава које су усташе убиле прије 74 године у Вељуну. Подсјетимо, непуних мјесец дана од успоставе НДХ и тједан дана након првог масовног злочина над Србима у Гудовцу код Бјеловара, одјекнули су први усташки пуцњи у околним српским селима. Био је то увод у масовно хапшење и организирање пријеког суда којим је на смрт осуђено 525 Срба. Према написима хисторичара Ђуре Затезала, ријеч је о убојствима које су договорили Иван Шајфар, усташки повјереник за Вељун, жупник Блаж Томљеновић и млинар Јосип Пауновић. Њих тројица одлучили су убити локалног Хрвата Јосу Мравунца, а за тај су злочин окривили Србе с Вељуна. У року од три дана, од 6. до 9. маја 1941., усташе су на превару привеле 600 Срба од којих су 525 убиле у Хрватском Благају.
У Вељуну се до сада, осим лани када је комеморацији присуствовао доградоначелник, службена лица града Слуња нису појављивала, а овогодишњи долазак новог градоначелника Јуре Катића (ХДЗ) је засјењен његовим говором. Наиме, покушавши га оправдати, Катић је злочин назвао инцидентом, односно одмаздом за претходно убојство обитељи Мравунац. То је код многих присутних изазвало најприје суздржане, а потом и бурне реакције.
Катићев говор био је заправо својеврсна реплика на раније изречено од стране Саше Милошевића, замјеника предсједника СНВ-а. Милошевић је подсјетио на недавно одржани говор Милорада Пуповца у Јасеновцу који се тада запитао може ли ова земља препознати знакове фашизације.
- Ово је право мјесто и вријеме да се каже који су то забрињавајући знакови, што нас брине и зашто употребљавамо овако снажне ријечи. Видимо озбиљне нападе на слободу људи и на саме темеље демокрације - казао је Милошевић.

Делегација СНВ-а - Раде Косановић и Саша Милошевић

Делегација СНВ-а - Раде Косановић и Саша Милошевић

Навео је цијели низ примјера и констатирао да је антифашизам реакција на зло и црнило које је прије 80-так година кренуло уништити слободу и демокрацију те које је негирало живот и цијеле народе. Због тога тај и такав антифашизам потребан и данас, додао је замјеник предсједника СНВ-а.
- Нисам чуо ни једне ријечи од господина Милошевића о томе што ће се догађати. Цијело вријеме спомиње нешто што се догодило прије 74 године. Један динар или куна никад не звоне. Требају бити двије или два. Дошао сам се поклонити жртвама, а све жртве су жртве. Овдје се догодила одмазда јер се прије овог злочина догодио један други злочин којег нитко не спомиње. То је било 1941., а 1991. ја сам особно био жртва кад сам ни крив ни дужан завршио у затвору у Војнићу - реплицирао је Катић.
На његов иступ реагирали су Раде Косановић, предсједник ВСНМ-а Карловачке жупаније, и дожупан Синиша Љубојевић. Бираним, али између редака јасним ријечима, поручили су градоначелнику Катићу да ово није ни мјесто ни вријеме за такве полемике.

- Немојте тражити да ми заборавимо жртве које су страдале само зато што су биле српске националности и православне вјероисповијести. Нитко нам не може забранити да се сјећамо ових 525 жртава које су страдале само зато што су били Срби - рекао је Љубојевић.

Парастос у Вељуну служио је парох Жељко Видаковић

Парастос у Вељуну служио је парох Жељко Видаковић

Раде Косановић је, пак, подсјетио на досадашња истраживања и утврђене чињенице у овом злочину, односно на сазнања тко је и зашто ликвидирао фамилију Мравунац.
Прије Вељуна, антифашисти и карловачки Срби обиљежили су 70.годишњицу ослобођења Карловца те су положили вијенце и запалили свијеће на централном споменику у некадашњем Перивоју слободе. Том догађају, изненађујуће, присуствовао је и Дамир Јелић, карловачки градоначелник и потпредсједник ХДЗ-а, који иначе сматра да 6.мај није био дан ослобођења, већ дан окупације Карловца, јер је, према његовим ријечима, један тоталитарни режим замијенио исти такав.
Како је Ђурђевдан крсна слава многим Србима, у Цркви светог Николе је одржано богослужење које је предводио први карловачки парох протојереј-ставрофор Славиша Симаковић.

 

Извор: NOVOSTI

 

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 525 УБИЈЕНИХ СРБА ИЗ ВЕЉУНА

У Вељуну одана почаст жртвама усташког покоља 1941. године

Усташе свједоче о злочину у Хрватском Благају над Србима Кордуна 6. маја 1941.

Кордун - Јадовно 1941.