У Вељуну одана почаст жртвама усташког покоља 1941. године

Парастос у Вељуну

Парастос у Вељуну (Фото: ФАХ)

У ПОВОДУ 74. обљетнице масовног покоља српског становништва Кордуна у Независној Држави Хрватској, у сриједу су у Благају и у Вељуну антифашистичке удруге Загреба, Ријеке, Карловца и других градова, у организацији Српског народног вијећа (СНВ), на спомен обиљежја положиле цвијеће и запалиле свијеће.

Комеморативној свечаности за убијених 525 Срба и хрватску обитељ Мравунац први пут је присуствовао и представник градске власти Града Слуња, градоначелник Јуре Катић.

Потпредсједник Српског народнога вијећа Саша Милошевић у свом је говору рекао да су и данас знакови фашизације око нас, појаснивши да су то напади на слободу људи и на саме темеље демокрације, затим бездушни увјети економског система који само власницима доноси добит, али то су и, рекао је, "када ратни ветерани несметано крше законе, пријете Влади и стварају атмосферу погрома".

Милошевић напао Ружу Томашић

Данашњи антифашизам је "супротстављање мржњи која цури из интернетских портала, супротстављање онима или да кажем – оној, која говори да су Срби гости овдје и која из Еуропског парламента најављује њихово чишћење", рекао је споменувши предсједницу Хрватске конзервативне странке Руже Томашић.

Антифашизам је и борба за права и плаћу радника и производњу у срединама попут Кордуна, а супротно томе видимо знаке фашизације када се упорно једној мањини не дају њена права и када се увијек она прозива за све проблеме ове земље; када је много и говора мржње и насиља, када се намеће најцрња ревизија повијести, а жртве попут вељунских не признају, већ се славе њихови кољачи и оправдава злочиначка НДХ, рекао је међу осталим Милошевић.

Градоначелник Слуња Јуре Катић је рекао да се дошао поклонити жртвама, али је приговорио што Саша Милошевић у свом говору није рекао "како је овај страшан догађај у свибњу 1941. почео, да је то била одмазда за покољ хрватске млинарске обитељи Мравунац".

Катић: Дошао сам се поклонити жртвама

"Ја сам се дошао поклонити жртвама, не подржавам злочине, то је био велики масакр, али то је био сукоб двију страна. Као те 1941. тако онда опет и 1991. године. Сукоб двију страна, једна с једне и једна с друге стране, читаво вријеме откад је овог простора. На жалост тако је, никако нас ујединити," рекао је Катић.

Испричао је да је он у Слуњу 1991. године био заробљен и одведен у Војнић на шест дана. "Био сам жртва, одведен ни крив ни дужан, малтретиран без разлога, али опраштам, јер нису знали што чине", рекао је. Изразио је задовољство што сукоба у посљедње вријеме више нема, те истакнуо како је он недавно, кад су украдене металне плоче с овог споменика и покушана крађа црквеног звона, предсједнику Жупанијског вијећа српске националне мањине Чедомиру Косановићу рекао да се то не потенцира, да то није то међунационални инцидент.

На Катићеву опаску да је покољ у Вељуну био одмазда за покољ хрватске обитељи Мравунац, Косановић је реагирао рекавши: "Нетко је можда лагао у повијести, али мене су о покољу обитељи Мравунац другачије учили".

Љубојевић: Нећемо заборавити жртве

И замјеник жупана за српску националну мањину Синиша Љубојевић реплицирао је Катићу позивајући се на разне повијесне изворе по којима хрватска обитељ Мравунац није хтјела пристати уз усташки режим па су их усташе ликвидирале а онда ликвидацију хрватске обитељи искористиле за наводну одмазду то јест покољ још и 525 Срба.

"Како год било, не може нитко од нас тражити да заборавимо жртве које су овдје страдале само зато што су биле српске народности и православне вјероисповијести. Овдје је био покољ људи без икаквог отпора, јер покрета отпора тада још није било. Та одмазда је била инсценирана, убијањем Хрвата који нису пристајали уз усташки режим, јер су хтјели бити добри једнако са својим сусједима Србима и са Хрватима. Немојмо искривљавати повијест, као што је неки искривљавају, већ се окренимо будућности", закључио је Љубојевић.

 

Извор: INDEX

 

Везане вијести:

СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 525 УБИЈЕНИХ СРБА ИЗ ВЕЉУНА ...

Zaboravljeni pravednici sa Korduna

На Кордуну гроб до гроба тражи мајка сина свога

Усташе свједоче о злочину у Хрватском Благају над Србима Кордуна 6. маја 1941.

Кордун - Јадовно 1941.