СЛУЖЕН ПАРАСТОС ЗА 525 УБИЈЕНИХ СРБА ИЗ ВЕЉУНА

Latinica

Споменик у Вељуну код Војнића

Споменик у Вељуну код Војнића

У Вељуну, код Војнића, данас је служен парастос за 525 Срба из овог мјеста које су побиле усташе у периоду од 6. до 8. маја 1941. године.

"Ту је мученички страдало 525 наших вјерника, православаца, са простора Вељуна", рекао је за Срну јереј Жељко Видаковић, парох Коларићко-војнићке и вељунске парохије, који је служио парастос. 

Он је нагласио да су кости побијених Срба након масакра скупљене и сахрањене код споменика на Вељуну. 

"Сваке године на Ђурђевдан служимо парастос и обиљежавамо успомену на њихово страдање и, ако Бог да, то ће тако бити и убудуће. Нажалост, на овим нашим просторима има много оваквих стратишта", рекао је јереј Видаковић.

Синиша Љубојевић

Синиша Љубојевић

Замјеник жупана Карловачке жупаније Синиша Љубојевић из Српског народног вијећа (СНВ) рекао је Срни да је на Ђурђевдан 1941. године на подручју Вељуна и околних села на Кордуну на свиреп начин, усташким ножем, убијено 525 цивила православне вјероисповијести. 

Он је рекао да је број убијених Срба већи, али да се са сигурношћу може говорити о 525 жртава, чија имена су позната. 

"То је трагедија за цијели крај, јер је избрисано цијело једно подручје. Од рата до данас, велико вељунско подручје није се никад опоравило, као и свако друго мјесто на Кордуну које је на овакав начин доживјело геноцид", истакао је Љубојевић, који је и предсједник жупанијског одбора Самосталне демократске српске странке (СДСС).

 
Он је рекао да је споменик на Вељуну девастиран неколико пута, али ће напором овдашњих људи бити обновљен.

Парастосу је присуствовала и делегација Удружења "Јадовно 1941." из Бањалуке. 

Прије убистава, према документацији овог удружења, Срби из Вељуна били су звјерски мучени у школи и жандармеријској згради у Вељуну да би их усташе послије тога довеле у Хрватски Благај, гдје су их поклали и побили сјекирама и маљевима и побацали у ископане јаме у долини између зграде школе и католичке цркве, те у природне јаме поред тог мјеста.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Zaboravljeni pravednici sa Korduna

На Кордуну гроб до гроба тражи мајка сина свога

Усташе свједоче о злочину у Хрватском Благају над Србима Кордуна 6. маја 1941.

Кордун - Јадовно 1941.