ПОТРЕБНО ЈОШ СРЕДСТАВА ЗА ОБНОВУ ХРАМА У БОВИЋУ

Црква Вазнесења Господњег у Бовићу
Црква Вазнесења Господњег у Бовићу

КАРЛОВАЦ /СРНА/ - Предсједник Одбора за помоћ Србима Космета Милорад Арлов разговарао је јуче у Карловцу са Његовим преосвештенством епископом горњокарловачким Герасимом о обнови Храма Вазнесења Господњег у мјесту Бовић у општини Вргинмост, који се обнавља искључиво средствима добротвора и за чији завршетак је потребно још средстава.

Арлов је рекао Срни да је потребно још средстава за покривање и за постављање звона, те да је епископу Герасиму предложио да на прољеће, у Београду или Бањалуци, буде организована донаторска вечера, гдје би се црква заложила за обнову храма у Бовићу, који је био један од највећих у овој епархији, саграђен 1735. године, а срушен 1941. године.

Према његовим ријечима, епископ Герасим рекао је да постоји могућност и да се тражи помоћ од Хрватске да учествује у обнови.

"Замолио сам епископа да се својим ауторитетом, заједно са Његовом светошћу патријархом српским Иринејом, заложи да народ овога краја који живи овдје, али и оним који су га напустили заједно сложи и обнови један од највећих храмова на Кордуну", нагласио је Арлов.

Он је навео да су зидови садашње цркве озидани до крова, те да је предложио ограђивање црквеног простора и конзервацију постојеће рушевине храма, да буде свједок српског православља у овим крајевима.

"Вјероватно ће коначна изградња храма трајати, али да га барем покријемо, да би људи могли долазити, да би се крстила дјеца, млади вјенчавали и да се покрене долазак људи у том дијелу Кордуна. Остао сам досљедан да предложим да епископ горњокарловачки Герасим, заједно са патријархом српским Иринејом, освешта овај свети храм, ако успијемо наредне године или било кад да га обновимо", истакао је Арлов.

Он је указао да се мали број људи вратио на ово подручје и да парохија, према ријечима пароха у Топуском, има око 700 вјерника, док је прије рата имала нешто мање од 20.000.

"Данас смо сазнали податак да је Горњокарловачка епархија бројала око пола милиона вјерника, у ову епархију спадају и Ријека и Пула и она је просторно највећа од свих епархија Српске православне цркве на просторима бивше Југославије", нагласио је Арлов.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

 

Злочини у селу Бовић - Jadovno 1941.

Прослава 250 година од оснивања храма Ваведења Пресвете ...

Слава саборног храма Светог Николаја у Карловцу - Jadovno 1941.

Počela izgradnja crkve u D. Budačkom kod Karlovca - Jadovno 1941.

Дани сјећања на Јадовно 1941 - 2014. - Jadovno 1941.