ДАНАС ГОДИШЊИЦА СТРАШНОГ ЗЛОЧИНА НАД СРБИМА У МАШВИНИ

БАЊАЛУКА, 21. ЈУЛА /СРНА/ - У шуми Машвина, на Кордуну, усташе су на данашњи дан 1942. године поклале у збјеговима и властитим кућама више од 420 српских цивила, подсјећа Удружење "Јадовно 1941.". 

"Ко је осмислио `мртво коло` у Машвини, изнад Раковице, Слуњ, када су 21. јула 1942. године усташе поклале у збјеговима и властитим кућама више од 420 српских цивила, па закланих 10 дјевојчица и 10 дјечака, од пет до седам година, скинуле голе, дјевојчице положили на леђа у круг, спојили им руке, а раширили ногице и на њих положили голе заклане дјечаке", пита с болом и у невјерици др Ђуро Затезало у својој књизи "Радио сам свој сељачки и ковачки посао". 

Свједочанства о овом догађају показују да је геноцид над Србима у Независној Држави Хрватској /НДХ/ био манифестација исконског зла, тешко разумљивог и никада до краја објашњивог.

У књизи Милоша Гаћеше "Строј завичаја - трећи део - Кордун 1942" налази се свједочанство о овом страшном злочину.

У књизи се наводи да је 21. јула 1942. навече кренуо комадант Четвртог батаљона Кордунашког одреда Никола Басара са још 14 бораца да обиђе поприште борбе која се одиграла 18. Јула 1942. у шуми Машвина.

„Када се разданило, 22. јула, са те косе /шума Машвина/ видјела су се готово сва села од Цазина до Раковице. Куће све горјеле. Остала је пустош. Поред изгорјелих кућа понеки људски леш жене, дјетета или неког старијег мушкарца", пише у књизи. 

Шума Машвина протеже се неколико километара кроз коју води пут од Брезовца ка Кордунском Љесковцу. 

"Када смо ушли у шуму наишли смо на страховите призоре дужином читавог пута - са обје стране до два километра разбацани лешеви дјеце, жена и старијих особа. Било је поубијане ситне и крупне стоке", свједочио је тада Басара.

Он каже да је терен на овом пропланку био покривен зеленом травом на којој је лежало 20 дјеце. 

"Од ових 20 дјеце десеторо је женских, а десеторо мушкараца. На њима и око њих нема ниједног комада њихове одјеће или пелена. Дјеца су поредана у коло – ножице према унутра, а главе према вани за размјерном растојању. Дјевојчице су на траву раширених ножица и ручица, а дјечаци на дјевојчицама – трбух на трбуху. Свако дијете је заклано, али се не види да су ту на лицу мјеста заклана", свједочио је Басара. 

Он каже да се не виде ни трагови крви што значи да је тај злочин почињен негдје на другом мјесту па су их овдје донијели и поредали "у коло". 

Из Удружења "Јадовно 1941." позивају све који имају додатне информације, документе и слично у вези са овим догађајем, да их контактирају путем мејла: udruzenje@jadovno.com, телефоном: 051/333-588, +387/65/511-130 или на адреси Удружења - Краља Алфонса Тринаестог 49a, Бањалука, Република Српска

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Исконско зло - покољ дјеце у Машвини