"Верски рат се лако започиње"

dobrica_cosic

Београд -- Писац Добрица Ћосић изјавио је на представљању своје књиге "Босански рат", да покушај ревизије Дејтонског споразума прети да произведе несагледиве последице.

Он је оценио да је Србима, Хрватима и Муслиманима потребно историјско помирење засновано на суочавању са истинама ратова деведесетих година.

"Верски рат се лако започиње, а тешко окончава, ако се икад оконча. Срби, Муслимани и Хрвати морају да живе заједно и у суседству, а то је могуће само у условима мира и помирења до којих је немогуће доћи ако се код зараћених народа смишљено не развија историјсики разум који их води у сазанања о међузависности људи и народа као услову опстанка и напретка", рекао је Ћосић на промоцији књиге у Дому омладине у Београду.

Тај историјски разум, додао је он, настаје на истинама о чињеницама о разбијању Југославије, чиниоцима тог процеса, узрочима и покретачима рата и њиховим циљевима, са конкретном персонализацијом ратних злочина. "То су миротворачке истине у овом времену. То је једина медицина која може да лечи од шовинизма разбољена друштва", поручио је Ћосић, које истакао да се и као председник Савезне Републике Југославије и писац у улози политичара и државника тих ратних година залагао за политику историјског компромиса.

Књига "Босански рат", која је управо објављена у издању "Службеног гласника", скуп је докумената који су део Ћосићеве архиве сакупљане у време његовог председавања СРЈ, као и ратних сукоба на простору БиХ.

"Књига је моја одбрана слободе и истине, људских и националних права која се садрже у Републици Српској, тој прескупој, али јединој политичкој и ратној победи српког народа у другој половини 20. века", рекао је Ћосић.

На промоцији књиге говорили су професор др Дарко Танасковић, писац Владимир Кецмановић, уредник књиге и писац Марко Крстић, као и публициста Драгослав Бокан.

 

 

Извор: срна