ШУШЊАР 1941.

Шушњар 1941: Зборник саопштења, свједочења и докумената
Шушњар 1941: Зборник саопштења, свједочења и докумената

Зборник саопштења, свједочења и докумената

Оштра Лука, 2008.

English

 

Зборник је доступан у формату Acrobat PDF:

 

У Оштрој Луци је 1. августа 2008, тачно шездесет седам година након стравичног илинданског усташког покоља у коме је између 7.000 и 10.000 Срба и Јевјера тадашњег среза Сански Мост (тачан број још није утврђен, али се треба надати да ће то бити учињено у догледно вријеме) звјерски убијено само зато што су припадали другој вјери и другој нацији, одржан округли сто „Шушњар 1941."

Организатори округлог стола били су општина Оштра Лука и Удружење расељених Сањана „Санска огњишта" са сједиштем у Бањој Луци, а организациони одбор сачињавали су: Дрена Куриџа (предсједник), Чедо Мајкић (замјеник предсједника), проф. др Владимир Лукић, мр Драган Давидовић, Милорад Јањетовић, Радован Крејић, Дујо Миланко, Михајло Орловић, Ђуро Ћопић и Гојко Чичић. У раду округлог стола, на коме је поднесено више од тридесет саопштења и свједочења, учествовало је око четрдесет историчара, друштвенополитичких радника, свједока страдања, књижевника, публициста, новинара и представника удружења и институција које теже да се спозна истина о страдањима недужног становништва у Другом свјетском и другим ослободилачким ратовима и брину о очувању успомена на њих.

Округли сто, који је водио књижевник Ранко Павловић, отпочео је књижевник Боро Капетановић казивањем своје потресне пјесме о страдању на Шушњару, а послије тога услиједила је молитва протојереја ставрофора Петра Миловца и рабина Јосефа Атијаса жртвама Шушњара. Они су уједно благословили овај скуп. Након што су гости поздравили скуп и пожељели му успјех, подношени су реферати и изношена свједочења, а на крају су, послије дискусије, једногласно усвојени закључци, међу којима је један од најзначајнијих да се слични скупови одржавају и убудуће, јер је то један од најбољих начина да истина о страдању коначно изрони из заборава, у који је деценијама потискивана.

Саопштењима поднесеним на округлом столу и свједочењима оних који су избјегли усташкој ками и маљу, у овом зборнику додани су реферати и свједочења оних који нису били у прилици, због болести или из других разлога, да присуствују скупу у Оштрој Луци. Потресна свједочења оних који су случајно преживјели крвави усташки пир на Шушњару, забиљежио је публициста и књижевник Михајло Орловић.

Овај зборник објављује се на српском и енглеском језику, јер су организатори округлог стола „Шушњар 1941." увјерени да је то један од начина да истина о страдању српског народа продре и у свјетску јавност.

Preuzmite Adobe Reader Adobe Reader je dostupan za besplatan download.