Славенко Терзић: Стара Србија и искушења нашег народа

Капитална монографија Славенка Терзића "Стара Србија, драма једне цивилизације", на више од 600 страница. Ниједна друга земља не илуструје тако уверљиво судбину Срба током векова.

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/slavenko-terzic.jpg


ДАНАС готово заборављено историјско-географско име Стара Србија носи у себи сву драматику целе српске историје, записао је Славенко Терзић у уводним редовима капиталне монографије "Стара Србија, драма једне цивилизације", коју су објавили "Православна реч" и Историјски институт Београд.

 

Луксузно опремљена и илустрована, на више од 600 страница, ова књига се, по ауторовим речима, бави једном великом темом српске историје 19. и 20. века, и има за циљ да укаже на основне историјске проблеме Старе Србије у последња два века (до разбијања југословенске државе) који су пресудно определили судбину ове земље.

- Међу различитим виђењима простирања ове земље чини нам се најмеродавније научно мишљење Јована Цвијића да Стара Србија обухвата простор Рашке, Косова и Метохије и Скопско-тетовске области. Османски Косовски вилајет (1877-1912) као административно-управна јединица обухватао је језгро Старе Србије, а неретко се могло чути да Стара Србија обухвата заправо Косовски вилајет - пише Терзић у предговору.

Читалац сазнаје да је овај појам настао одмах после формирања Кнежевине Србије почетком 19. века. Домаћи и страни истраживачи користе тај назив да означе историјско средиште Србије које је настало под османском влашћу, разликујући га тиме од новоформираног политичког језгра у Шумадији и околним областима, од "Нове Србије" или "политичке Србије" како пише Цвијић.

 

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/monografija-terzica.jpg

 

Ниједна друга земља српскога народа, по Терзићевим речима, не илуструје тако уверљиво судбину Срба током последњих векова. 

 

КУЛТУРНА СНАГА

ПОЗНАТО је да Косово и Метохија, две средишње области Старе Србије, чине суштински део српског духовног, културног и државног идентитета од средњег века до наших дана. Плодне и питоме равнице Косова, а нарочито Метохије, са благом климом и доста воде, оивичене према Албанији високим масивима планина Шаре, Кораба, Паштрика и Проклетија, биле су богомдани природни амбијент који је омогућио развитак највиших стваралачких могућности Срба у средњем веку. Културну и демографску снагу Срба илуструје чињеница о постојању око 1.300 данас утврђених споменика српске културе, пише Терзић.

 

Сва искушења српске историје новијег времена - геополитичка, војностратегијска, друштвена, културна, цивилизацијска, религиозна, и све то у широком балканском и европском контексту, одјекивала су још снажније и драматичније на простору Старе Србије.

Великоалбански пројекат етнички чисте "природне Албаније", прожет идеологијом фанатичног шовинизма, унео је попут оркана пустош у Старој Србији. 

Вишедеценијско потискивање Срба уочљиво је и у Рашкој и у Скопско-тетовској области.

- Настојећи да реконструишем на првом месту политички амбијент и главне идеје које су покретале догађаје током последња два века, трудио сам се и да осветлим менталитет, нарави и социјалну психологију учесника збивања. 

Стара Србија је након ослобођења 1912. године суочена са снажним османским наслеђем које је у највећој мери обележило историју овога простора у 20. веку.

Истовремено, међу Србима је присутна извесна пометња историјске свести у односу на темеље свог историјског живота и пољуљана вера у себе - пише Терзић.

 

Извор: ВЕЧЕРЊЕ НОВОСТИ