"РАТ И РИЈЕЧ" САВЕ ШТРПЦА

БЕОГРАД, 2. НОВЕМБРА /СРНА/ - Књига "Рат и ријеч" директора Документационо-информативног центра "Веритас" Саве Штрпца садржи истините приче из рата у Хрватској о људима углавном из бившег СССР-а, који су се борили за једну или другу зараћену страну, и носи поуку да у грађанском рату нема невиних.
Представљајући књигу, Штрбац је рекао СРНИ да је ријеч о девет прича из рата у којима је био директни актер, углавном у улози предсједника или члана Комисије владе Републике Српске Крајине за размјену заробљеника и предају посмртних остатака.
Свих девет прича су, како каже Штрбац, са међународним елементом, а чак четири су повећене људима са простора бившег СССР-а, међу којима је било и добрих и лоших, и оних који су били на страни Хрвата и оних који су били на страни Срба.
Ту је и прича посвећена двојици руских новинара који су погинули на Банији 1. септембра 1991. године, "које је убио рат и који су нашли у погрешно вријеме на погрешном мјесту".
Двије приче се односе на добровољце, такозване "псе рата", односно на украјинску посаду једног транспортног авиона АН-26, која је за паре превозила оружје и муницију из Хрватске у Цазин, за 5. корпус Армије БиХ.
"Тај авион је оборен. У њему је било и муслимана и Хрвата, а прича даје одговоре на многа питања њиховим породицама, као и породицама украјинских пилота", навео је Штрбац.
Он је додао да се једна прича односи и на три руска пилота који су хеликоптером МИ-18, такође, превозили оружје и муницију из Хрватске за муслимане у Цазину.
Они су оборени по повратку у Хрватску, а тада су погинула и четири висока функционера ФБиХ, међу којима министар спољних послова Ирфан Љубијанкић.
"Због овог случаја је у Хрватској подигнута кривична пријава за ратни злочин против српских ракеташа, а мој одговор је - како може бити ратни злочин ако неко брани своју земљу и обори летјелицу која је снабдијевала оружјем непријатељску војску", навео је Штрбац.
У књизи су и двије приче о Русима, односно једном држављанину Украјине /прича “Доктор Олег“, и једном држављанину Таџикистана /прича “Игор“/.
Штрбац је као занимљивост издвојио да је на основу његове књиге, породица доктора Олега Кљонова /који је погинуо 1995. године у "Олуји" разнијевши се сам бомбом да би избјегао заробљавање/, након толико година напокон сазнала за његову судбину и да се његови посмртни остаци још увијек налазе у Загребу.
Према ријечима Штрпца, књига садржи и пуно цитираних докумената, свака прича има поуку, а при томе нису поштеђени ни Србе, међу којима је било добрих и лоших, као и на другим странама.
Књига, која је изашла у издању "Веритаса", већ је промовисана у Бањалуци, а може се набавити у "Веритасу" или током промоција.
Сав новац од продаје намијењен је за плаћање већ изграђеног споменика-крста у мјесту Бравско српским избјеглицама погинулим на Петровачкој цести у хрватском бомбардовању 1995. године.

 

 

Извор: срна

 

Публикације и књиге можете наручити слањем захтјева на адресу:

* телефаксом: 011/323-6486 
* е-поштом: office@veritas.org.rs  
* поштом: Д.И.Ц. Веритас, Дечанска 8, 11000 Београд, Србија

 

Предговор књиге:

http://www.veritas.org.rs/knjige/rat_rijec/predgovor.htm

 

Прилог са промоције књиге у Бањалуци 21.9.2011.:

http://www.veritas.org.rs/knjige/rat_rijec/promocija.htm

 

Додајте коментар