ПРОМОВИСАНА КЊИГА "САРАЈЕВО, ТУГО МОЈА"

Sarajevo tugo moja

ТРЕБИЊЕ, 24. ДЕЦЕМБРА (СРНА) - У Требињу је промовисана књига "Сарајево, туго моја" аутора Душана Зуровца, која говори о страдању Срба на том подручју током посљедњег рата.
Страхиња Живак, који је написао неколико књига о животу у Сарајеву, свједочио је и за књигу Душана Зуровца, истакавши да су српски логораши дио српске историје. "Душан Зуровац, који је био заточеник, могао је најбоље да разумије логораше, али је и књижевник, па је знао како да та свједочења претвори у књигу", рекао је током синоћње промоције Живак, који је био и рецезент књиге.
Он је истакао да је књига истинит документ, а не фикција невјештих квази писаца, високих чиновника, који никада нису били у логору или близу прве линије, па о претрпљеним страхотама пишу неистине за које послије добијају награде.
Живак је додао да Срби треба да истрају свједочећи истину о сопственом страдању, како у Сарајеву, тако и у другим мјестима.
Књигу "Сарајево туго моја" писали су српски логораши, који су вријеме протеклог рата провели у Сарајеву и који су свом стану или неком од сарајевских казамата били изложени тортури. У корицама књиге налази се више од 600 свједочења које је Зуровац пажљиво слушао у протеклих 20 година, а како сам истиче, сва свједочена су се чула и у Хагу, али на жалост за ове страхоте још нико није одговарао.
"То не значи да не треба свједочити, већ напротив, увијек и изнова треба свједочити, јер сви смо дужни да кажемо шта знамо", рекао је Зуровац.
Организатор промоције у Народној библиотеци била је Књижевна заједница "Јован Дучић" из Требиња, а књигу "Сарајево, туго моја" објавио је Завод за уџбенике Источно Сарајево

 

 

Извор: срна