ПРОМОВИСАНА АНТОЛОГИЈА ПОЕЗИЈЕ "ПРОГНАНИ ОРФЕЈИ"

Промоција књиге Прогнани Орфеји у Приједору

Промоција књиге Прогнани Орфеји у Приједору

Антологија избјеглих српских пјесника "Прогнани Орфеји", промовисана је вечерас у Галерији "`96" у Приједору.

Антологија српске избјегличке поезије са подручја Хрватске, БиХ и Косова и Метохије с краја 20. вијека објављена је прије четири дана у издању културне институције "Бранково коло" и вечерас је први пут промовисана.

Антологију је саставио директор "Бранковог кола" Ненад Грујичић који је истакао да је ова књига посебна због тога што се овом тематиком на Балкану и шире до сада нико није бавио.

У антологији читаоци могу наћи 116 пјесника, од најстаријих, рођених прије Другог свјетског рата, па до најновијих који су још били дјеца у вријеме избјеглиштва и прогона у ратовима с краја двадесетог вијека.

Грујичић каже да је уврстио само пјеснике који су на сопственој кожи осјетили ватру најновијег рата у драми присилног напуштања кућног прага.

Он наводи да антологија покушава да поезијом, као највишим обликом писмености, предочи драму људског бића у избјеглиштву и прогону послије ратова на Балкану.

"Када се надносимо над овом књигом сјетимо се прогнаног пјесника Овидија иза кога је, када је све изгледало безнадежно, након толико векова остало светско песничко дело, а од римских владара тога времена не памтимо готово ништа", рекао је Грујичић, представљајући књигу.

О књизи су говориле Драгана Крагуљ и Александра Мариловић, а пјесме из антологије казивала је глумица Позоришта Приједор Зорица Јојић.

Ово је пета антологија коју потписује Ненад Грујичић. Претходиле су јој антологија посвећена народном благу - ојкачи, услиједио је Алманах стихова поводом 20 година едиције "Стражилово", затим Општа антологију српске поезије од 1847. до 2000.године и Панорама поезије Бранковог кола "Да доплетем венац започети".

Антологија избјеглих српских пјесника "Прогнани Орфеји" тек ће имати своје промоције почетком августа у Београду и Новом Саду, а у септембру на "Бранковом колу".

Вечерас је представљена и Грујичићева књига "Светлица" која је изашла у издању београдске "Просвете". Сачињена је од пјесама писаних 14 година о завичају, дјетињству, поезији, љубави.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

"прогнани орфеји", прва избјегличка пјесничка антологија на ...

Промоција “Книнске Крајине 5” и књиге “Риђане и братство ...

"(х)историја осушене збиље" - о стратегији "ножа и крижа"