ПРОМОВИСАН "РАТНИ АЛБУМ 1914. - 1918."

БАЊАЛУКА, 15. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Капитална монографија "Ратни албум 1914. – 1918.", који је допуњен текстом и фотографијама које је уредио књижевник Милован Витезовић, у издању новосадске "Православне речи", промовисана је данас у Бањалуци у оквиру обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата.

Предговоре за допуњену монографију, која је изашла уз благослов Његове светости патријарха српског Иринеја, написали су предсједник Србије Томислав Николић и академик Милорад Екмечић.

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић рекао је на промоцији да је зборник непатроверно свједочанство о страдању и побједама српске војске и Срба уопште.

"То је једно од оних дјела које је на најбољи начин показало херојство свих људи исказано не само рјечју, него и фотографијама", додао је Кузмановић и навео да су на фотографијама официри, војници, сељаци, научни радници, просвјетни радници, народ, па и сам краљ Петар Први Ослободилац.

Кузмановић је подсјетио да је свијет обишла фотографија краља Петра Првог Карађорђевића како на воловским колима иде кроз албанске гудуре, нагласивши да је и негдје из тог доба позната краљева мисао када је видио страдања војске и народа - "Ко мени даје право да живим, када мој народ и војска изгибе", а која говори о моралној величини тадашњег српског суверена.

Он је навео да је монографија први пут изашла 1926. године, а тада је приредио потпуковник Андра Поповић.

Милован Витезовић рекао је да је годинама скупљао нове, односно необјављене фотографије и документа из Првог свјетског рата, нагласивши да се међу допуњеним документима налази и телеграм којим је Аустро-Угарска објавила рат Србији.

"Када сам предсједнику Србије Николићу показао ту књигу, и кад само показао шта спремамо, он је рекао да би ту књигу требало дати свим предсједницима у свијету да схвате која је била жртва Србије у Великом рату", навео је Витезовић.

Он је рекао да је у прерађивању овог допуњеног издања организовао поједине дијелове монографије, као што су дјеца у рату, жене у рату, умјетници у рату...

Текст о историји има 75 страница са паралелним преводима на француски и енглески језик, историјске карте су на три странице, а има више од 3.000 фотографија сређених хронолошки и тематски.

Међу фотографијама су и оне које показују одвођење цивила у концентрационе логоре, које су се први пут у европској историји појавили на подручју гдје је живјело то становништво или у близини српских земаља.

На промоцију је раније био најављен и долазак предсједника Народне скупштине Српске Игор Радојичић, који је био спријечен да дође због обавеза.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Вече посвећено Гаврилу Принципу

Ура Срби, напред у отаџбину!

На Текеришу, 100 година касније

ЗВЕРСКО НАРЕЂЕЊЕ АУСТРОУГАРСКОГ ГЕНЕРАЛА – Убијали, вешали, набадали на бајонете и живе спаљивали жене, старце и децу по Србији