ПРОМОЦИЈА РОМАНА "МАЈКА" МИЛЕНКА АВРАМОВИЋА

tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/groblje-podrinje.jpgБАЊАЛУКА, 16. АПРИЛА /СРНА/ - У Бањалуци ће данас бити одржана промоција другог допуњеног издања романа "Мајка", аутора Миленка Аврамовића.

Аврамовић је рекао Срни да је роман прича о ратном вихору у коме је нестала Југославија. 

Инспирацију за настанак роман, каже аутор, добио је приликом посљедњег сусрета са генералом Ратком Младићем у Власеници, када је, послије смотре Маневарске бригаде, окупио официре, обећавши да ће саопштити имена најзаслужнијих за стварање Републике Српске. 

"Присутне су биле и четири мени непознате жене обучене у црно. Официри су се потајно надали да ће некога од њих подићи и учинити славним, али генерал је прозвао четири старице: Кристину Марчета из Новог Града, Милеву Лазаревић из Власенице, Љубицу Слијепчевић из околине Милића и Љубинку Симић из околине Братунца. Загрлио их је, говорећи да су оне највећи хероји и најзаслужније за стврање Републике Српске.

Дале су највише. Свака је у претходном рату изгубила по три сина. У ратни дневник сам уписао његове последње речи: 'Мајке, ја немам ништа да вам дам осим мојих суза'. Почео је да плаче. Плакале су и оне", каже Аврамовић. 

Аутор је навео да се кроз цијели роман провлачи питање свим мајкама, које су у рату изгубиле најдража бића, без обзира на нацију и вјероисповијест, како су успјеле да преживе толики бол и тугу. 

У средишту збивања је мајка, истиче Аврамовић, која са радошћу рађа синове, с љубављу их одгаја, пажљиво васпитава, а са тугом испраћа у рат, чека, стрепи и жељно очекује њихов повратак, а она која није имала срећу да их дочека са ратишта, сломљена болом, их сахрањује. 

"Све што будете прочитали у овом роману стварно се некоме догодило. Као романописац, себи сам дозволио да уђем у душу оних о којима сам писао, а којих углавном више нема међу живима. Читаоцима сам обезбедио и историјски део од 17 догађаја кроз које се крећу јунаци у овом роману", истакао је Аврамовић. 

На промоцији у Бањалуци, осим аутора романа, о љубави, части и патриотизму говориће књижевник Недељко Бабић, предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз, генерал Мићо Грубор и Дарко Младић, син генерала Ратка Младића. 

Промоција ће бити одржана у Медија центру Радио-телевизије Републике Српске у Бањалуци са почетком у 18.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png