Промоција “Книнске Крајине 5” и књиге “Риђане и братство Трифуновића“ у Београду

Књига Книнска Крајина 5
Књига Книнска Крајина 5

 

Позивамо Вас,


на промоцију петог  броја  “Книнске Крајине” и  књиге “Риђане и братство Трифуновића“, 


проф. Мирка Трифуновића у издању СКД Зора Книн-Београд.

 

Промоција ће се одржати 13. фебруара у 17 сати у Дому РВИ Србије у Београду, Савски трг 9 (код Жељезничке станице).

 

У уводној рубрици Книнске Крајине 5, “Календар”, је подсјећање да су 2015, годишњице неколико догађаја из историје Книнске Крајине, Сјеверне Далмације и Тромеђе Далмације, Лике и Босне.

 

Навршава се четири  вијека од  1615, када је основана Богословија Света три Јерарха у манастиру Крка (прослава у Кистањама биће одржана на Преображење, 19. августа ове године).

 

У љето 1875. је почео српски устанак на Тромеђи Лике, Босне и Сјеверне Далмације,  одбори за помоћ су формирани у Далмацији, гдје је један од првих и најактивнијих био одбор у Книну.

 

Један од текстова посвећен је 245. годишњици од настанка Ижице, књиге коју је Доситеј Обрадовић, велики српски просвјетитељ, завршио у Плавну марта 1770.

 

Ђорђе Ђурић пише о Плавну и Книнској Крајини поводом три вијека од Малог морејског рата. Пане Синобад, на основу текстова Милоша Синобада, Љубомира Влачића и других извора, подсјећа да је 1715. погинуо витез Јован Синобад.

 

Часопис у тексту Јована Ракића, на основу сјећања проф. Бранка Мандића, подсјећа да су крајем седамдесетих и у осамдесетим годинама прошлог вијека, у Ђеврскама објављене двије књиге, наводећи и мање познат податак да је учињен велики напор на покретању “Буковачког зборника”, али да због недостатка подршке власти до тога није дошло.   

 

Везане вијести:

у београду отворен јубиларни 15. "крајишки ликовни салон"

културне активности у републици српској крајини у вријеме ...

КУЛТУРА У ИЗБЈЕГЛИШТВУ - Jadovno 1941.