Промоција књиге Дивосело, Читлук и Орнице у времену и трајању, аутора Миле Рајчевића

Дивосело

Изашла је из штампе књига Дивосело, Читлук и Орнице у времену и трајању, аутора Миле Рајчевића. Промоција ће се одржати дана 10. маја 2013. године у 18,00 часова у сали Скупштине општине Нови Београд. У књизи нас аутор води кроз подвелебитска села Дивосело, Читлук и Орнице описујући вријеме насељавања, људе, обичаје, религију, школство, природу, догађаје и сталне ратове за туђе интересе.

 

Централна тема књиге је насељавање, живот, сеобе и голготе Срба Личана о којима аутор основом широке и деценијама сакупљане чињеничне грађе прича, полемише и даје одговоре на многа досад неодговорена питања и сакривене чињенице.


У књизи је обрађено учешће и страдања ова три села у ратовима, посебно у Народноослободилачком рату 1941 – 1945. године као и у етничком чишћењу ових села у рату 1991 – 1995. године. Као свједок времена аутор је отео забораву истргнуте странице историје и оставља садашњим и будућим генерацијама фактографске истине њихових коријена. Све је рушиво... свака кула, чардак, споменик... једино писани споменици остају – вјечно  (као овај).

 

У књизи ће читаоци пронаћи све релевантне податке о историји народа ова три села од насељавања до угашених огњишта. Животно дјело аутора вриједно је поштовања и вриједан дијамант у ризници књига које се баве историјском фактографијом. 

 

Везане вијести: 

Књига: Проф. Миле Рајчевић: " Дивосело, Читлук и Орнице у времену и трајању "

ДИВОСЕЛО