ПРЕДСТАВЉЕНА МОНОГРАФИЈА "СРПСКА ЦРКВА У ВЕЛИКОМ РАТУ 1914-1918"

БЕОГРАД, 31. ОКТОБРА /СРНА/ - На 59. Међународном сајму књига у Београду данас је представљена капитална монографија "Српска црква у Великом рату 1914-1918", прва дo сада објављена свеобухватна историографска студија о страдању Српске цркве у Првом свјетском рату.

Монографија пружа свеобухватни преглед стања цркве и њеног функционисања током Првог свјетског рата, податке о материјалним разарањима Цркве, а прије свега даје податке о страдањима свештеника и о појединачним судбинама највећег броја свештеника и монаха. 

Аутори књиге, стручни сарадници у Институту за новију историју Србије Радмила Радић и Момчило Исић, су истражујући архиве Југославије и Србије, као и, први пут Архив Синода Српске православне Цркве /СПЦ/, дошли до налаза да је Српска црква била један од највећих појединачних страдалника у Првом свјетском рату. 

Момчило Исић је рекао да је у Првом свјетском рату погинуло или на други начин страдало 30 одсто свештеника СПЦ и да књига садржи лексикон са 3.327 имена свештеника који су страдали, били интернирани или радили током рата у Србији. 

Исић је подсјетио да се ни дан данас не зна колико је људи страдало у Србији у Првом свјетском рату и колике су биле стварне размјере разарања. 

Књигу је објавила Издавачка кућа "Филип Вишњић" у оквиру едиције "Модерно доба", у сарадњи са Српским просвјетним и културним друштвом "Просвјета" из Гацког. 

Уредник едиције "Модерно доба" Драган Јовановић рекао је на промоцији да књига даје информације до сада потпуно непознате публици о томе како су "изгледале четири крваве године" трајања Првог свјетског рата. 

"Публика нема представу, између осталог, шта се дешавало са СПЦ, а свештеници су ишли и у збег преко Албаније. Она је више него значајан приручник, енциклопедија, јер први пут даје детаље о томе шта се заиста догодило", рекао је Јовановић.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести: 

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА "БРАНИО САМ МЛАДУ БОСНУ"

Изложба архивских докумената у Тузли

ПРОМОВИСАН "РАТНИ АЛБУМ 1914. - 1918."