ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "СРЕБРЕНИЧКА ПОДВАЛА"

БЕОГРАД  /СРНА/ - Аутор књиге "Сребреничка подвала" пуковник Ратко Шкрбић истакао је на трибини у Београду да је његова књига војна анализа догађаја у Сребреници 1995. године заснована на чињеницама, те да политике у њој нема, осим у једном малом дијелу, који је било немогуће заобићи.
"Праћењем кретања заробљеника, установио сам да Тужилаштво у двије оптужнице износи податке о броју заробљених, превезених и погубљених, који се противе свим законима логике и здравог разума", рекао је Шкрбић на трибини у пуној сали Вазнесењске цркве. 

Он је напоменуо да је разлика између броја становника Сребренице прије и послије операције Војске Републике Српске у свих 12 примјера прорачуна мања од 1.000, а у неким примјерима чак и не постоји, и то према подацима из докумената муслиманских снага и 28. дивизије такозване Армије БиХ. 

Трибина о књизи пуковника Ратка Шкрбића "Сребреничка подвала" била је заказана за 10. април у Дому војске Србије, али је отказана на интервенцију Фонда за хуманитарно право и по наређењу министра одбране Србије. 

У пуној сали Вазнесењске цркве посјетиоцима је Милош Милојевић из "Београдског културног клуба" поручио да је та интервенција само повећала интересовање за књигом, као што се и одувијек дешавало када се некоме онемогући слобода говора. 

Он је истакао да књига има за циљ да на основу доступне грађе освијетли потезе српске војске у Сребреници током љета 1995. године, те да је књига пуковника Шкрбића, уствари, војно-историјска студија базирана на грађи у коју је имао увид као експерт и свједок пред Хашким трибуналом. 

"Аутор није уврстио у своју грађу ни сведочења Срба, што са историјског становишта није оправдано, али је разумљиво јер је ово контроверзна тема, те је пожељно да се искључи и најмања могућност пристрасног расуђивања", рекао је Милојевић. 

Рецензент књиге Мирчета Вемић поручио је да научна књига пуковника Шкрбића изазива зазор, јер подаци изнесени у њој показују да је муслиманска страна проширила гласине да се у љето 1995. године у Сребреници десило прво етничко чишћење, а затим, како је та гласина расла, масакр, па онда и геноцид у којем је наводно побијено више од 7.000 људи. 

"Та гласина узела је маха посредством западне пропаганде и обишла свет. Али истраживачи, попут Шкрбића, приступили су тој теми како треба. На крају је утврдио да није реч ни о каквом геноциду, осим о геноциду над истином", рекао је Вемић. 

Он је нагласио да је тако још једном доказана Есхилова теза да када почне рат - увијек прва страда истина, те да књига "Сребреничка подвала" показује да "проширене гласине" вријеђају савјест човјечанства, истину, правду, људско достојанство и здрав разум. 

Трибина у Вазнесењској цркви одржана је са благословом пароха, а организатор и издавач књиге је "Историјски пројекат Сребреница".

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png