ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА ДАНИЛА КАРАПЕТРОВИЋА

Књига "Тринаест скојевки и три пионира"
Књига "Тринаест скојевки и три пионира"

У Градишци је вечерас представљена књига "Тринаест скојевки и три пионира" у којој аутора Данило Карапетровић пише о злочину који су извршили Черкези јануара 1944. године на Козари.


Аутор је рекао да је ова књига рукопис о страдању тринаест скојевки и три пионира, које су на звјерски начин убили Черкези у ноћи са 9. на 10. јануар 1944. године на Козари, седам километара од Горњих Подградаца према Мраковици. 

"Скојевке, које су већином имале 15 и 16 година, након извршеног задатка враћале су се из болнице у Буковици и упале у засједу Черкеза. Пошто им нису хтјеле одати гдје се скрива поткозарски народ и партизани иживљавали су се над њима, урезивали им петокраке на тијелу, а једну су живу растргали коњима", навео је Карапетровић. 

Он је рекао да су у књизи обједињене сва свједочења и написане репортаже и пјесме о овом догађају, разна документа и фотографије. 

Књига о страдању тринаест скојевки и три пионира, каже Карапетровић, осим неколико пјесама и репортажа једина је књига о овом стравичном злочину. 

Данило Карапетровић из Градишке писањем се бави 50 година, а ово је његова 28. књига коју је издао, од којих су четири посвећене страдању народа Поткозарја и Лијевче поља у Другом свјетском рату.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

"(Х)ИСТОРИЈА ОСУШЕНЕ ЗБИЉЕ" - О СТРАТЕГИЈИ "НОЖА И КРИЖА"

ОБЈАВЉЕНА КЊИГА "ПОЉА НЕСРЕЋЕ" МИЛИВОЈА ИВАНИШЕВИЋА

Приказ књиге Ратка Шкрбића, Сребреничка подвала