ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "БРАНИО САМ ИСТИНУ"

Sljivancanin_knjiga

БЕОГРАД,(СРНА) - У Београду је представљена књига дневничких записа некадашњег пуковника ЈНА Веселина Шљиванчанина под називом "Бранио сам истину".

Аутор у књизи, у издању Компаније "Новости", на више од 300 страна, уз стотињак фотографија, детаљно описује дане проведене у Хагу, свој пут од успјешног официра, преко оптуженика за ратне злочине, до поново слободног човјека.

"Ово је књига о мени и мојој судбини, ово је моја истина. Ову књигу сам написао без намере да било кога увредим, нападнем или омаловажим", рекао је Веселин Шљиванчанин у у препуној сали београдског Хотела "Балкан". Он је додао да је написао и другу књигу сјећања о војницима Југословенске народне армије "који су се трудили да заклетву отаџбини одрже до краја", те изразио наду да ће се и она ускоро наћи у штампи.

Професор београдског Факултета политичких наука Предраг Симић рекао је да је ова књига несвакидашња, аутентична и болно искрена, те да ће изазвати жестока оспоравања не само у Хрватској, већ и у Београду, Подгорици, Шевенингену.

"Јер, постоје многе истине о Вуковару, а ова књига отвара многа питања која нас међусобно деле. Вуковар је био последња битка Југословенске народне армије, њена последња победа после које ће нестати и Југославија", рекао је Симић.

Новинар Вања Булић, који је Шљиванчанинов рукопис приредио за штампу, рекао је да ово није књига о Вуковару, већ интимна исповијест која никога неће оставити равнодушним.

Генерални директор "Новости" Манојло Вукотић рекао је да је штиво саткано од аутентичних чињеница, догађаја и сјећања која је Шљиванчанин биљежио током 2.450 затворских дана. "Вуковара у овој књизи нема, то је горка и драматична исповест саткана од аутентичних сећања, омеђена антисрпском тврђавом званом Шевенинген", нагласио је Вукотић.

Књига "Бранио сам истину", како је Срни потврдио Вукотић, биће представљена 19. априла у Бањалуци, а већ од сутра наћи ће се у продаји на свим киосцима Републике Српске по цијени од 10 КМ.

Шљиванчанин, један од команданата ЈНА у бици за Вуковар, ухапшен је у Београду 13. јуна 2003. године, а у Хашки трибунал изручен је 1. јула исте године. Хашки трибунал оптужио га је 7. новембра 1995, заједно са Милетом Мркшићем и Мирославом Радићем (Вуковарска тројка), као и са ондашњим градоначелником Вуковара Славком Докмановићем, за масовно убиство на фарми Овчара.

У септембру 2007. године судско вијеће неправноснажно је осудило Шљиванчанина на пет година затвора за помагање и подржавање мучења 200 хрватских заробљеника на Овчари код Вуковара, 20. новембра 1991, а ослободило кривице за убиство. Пошто је у истражном затвору провео више од четири године, суд га је у децембру 2007. пријевремено ослободио. Одлуком Жалбеног вијећа Трибунала казна му је 5. маја 2009. повећана на 17 година.

Трибунал у Хагу је 8. децембра 2010. донио нову пресуду којом је казна Шљиванчанину смањена на 10 година, што је био први пут да апелационо вијеће послије ванредног преиспитивања поништи претходну правоснажну пресуду. Шљивачанин је проглашен кривим за помагање и подржавање у мучењу заробљеника.

 

 

Извор: срна