ПОЗИВ на промоцију романа МАЈКА, аутора Миленка Аврамовића

У понедељак, 29. септембра 2014. године у 19 часова на СПЕНС-у, у амфитеатру биће одржана промоција романа МАЈКА аутора Миленка Аврамовића.

Главни јунаци Аврамовићевог романа су четири мајке које су у последњем, одбрамбено - отаџбинском рату изгубиле по три сина. 

 


Учествују:

Мићо Грубор, генерал

Миливоје Иванишевић, сенатор РС

Дарко Младић (син генерала Ратка Младића)

аутор романа Миленко Аврамовић, пуковник 


Културно - уметнички део: 

Петар Мишовић, народни гуслар

Ранка Милић, народна песникиња 


Организатор промоције:

Библиотека "Шатор-слово", Нови Сад


УЛАЗ СЛОБОДАН 

ДОБРОДОШЛИ!


Аврамовић је напоменуо да је инспирацију за роман добио приликом посљедњег сусрета са генералом Ратком Младићем у Власеници, када је послије смотре Маневарске бригаде окупио официре, обећавши да ће саопштити имена најзаслужнијих за стварање Републике Српске.

"Присутне су биле и четири мени непознате жене обучене у црно. Официри су се потајно надали да ће некога од њих подићи и учинити славним, али генерал је прозвао четири старице: Кристину Марчета из Новог Града, Милеву Лазаревић из Власенице, Љубицу Слијепчевић из околине Милића и Љубинку Симић из околине Братунца. Загрлио их је, говорећи да су оне највећи хероји и најзаслужније за стварање Републике Српске... 'Мајке, ја немам ништа да вам дам осим мојих суза'. Почео је да плаче. Плакале су и оне", присјећа се Аврамовић.

Аутор је навео да се кроз цијели роман провлачи питање свим мајкама, које су у рату изгубиле најдража бића, без обзира на нацију и вјероисповјест, како су успјеле да преживе толики бол и тугу.

Аврамовић истиче да је у средишту збивања мајка која са радошћу рађа синове, с љубављу их одгаја, пажљиво васпитава, а са тугом испраћа у рат, чека, стрепи и жељно очекује њихов повратак, а она која није имала срећу да их дочека са ратишта, сломљена болом, их сахрањује.

"Све што будете прочитали у овом роману стварно се некоме догодило. Као романописац, себи сам дозволио да уђем у душу оних о којима сам писао, а којих углавном више нема међу живима. Читаоцима сам обезбедио и историјски део од 17 догађаја кроз које се крећу јунаци у овом роману", истакао је Аврамовић.

 

Везане вијести:

ПРОМОЦИЈА РОМАНА "МАЈКА" МИЛЕНКА АВРАМОВИЋА