Миодраг Бјелић: "На кућном прагу" - нова књига о Пожеги и Пожешкој котлини

na_kucnom_pragu

Књига "На кућном прагу" садржајно је подијељена у двије цјелине. Први дио "Горка судбина" говори о догађајима у западној Славонији након успоставе НДХ у травњу 1941. године; о прогону и покољу Срба и свих оних који од злочиначког усташког режима проглашени непријатељима и непоћуднима.

У пет мањих цјелина дат је краћи опис развоја Народноослободилачке борбе у Славонији 1941-1942. године, па до формирања већих партизанских оружаних јединица те борби 1943. и 1944. године. Други дио "Помрачење" говори о континуитету прогона и злочину над Србима у Пожешкој котлини и шире на простору западне Славоније 1991-1992. године. Књига изузетно добро компарира 1941. годину са 1991. везано уз злочине над српским становништвом Пожешке котлине.

Наш почасни члан, повијесни писац Пожежанин Миодраг Бјелић 92. годишњи је умировљени пуковник Југославенске народне армије, антифашистички борац и командант Пожешког народноослободилачког партизанског одреда (1943-1944) и носилац "Партизанске споменице 1941.". Аутор је књиге "Пожешки народноослободилачки партизански одред" тискане у Славонском Броду 1981, а 2008. године у Београду му излази књига "Сабирни усташки логор у Славонској Пожеги 1941. године" у издању Завичајног удружења Славонаца, потомака и пријатеља Славонаца из Београда, Музеја жртава геноцида Београд и Књижевног клуба "Бранко Радичевић" из Београда. О пожешком усташком логору писао је и раније у зборнику Хисторијског института Славоније те је аутор многих радова из доба НОБ-а и НОР-а у Пожешком листу, Пожешком зборнику, Гласу Славоније, зборнику Хисторијског института Славоније. Биографски запис о Миодрагу Бјелићу налази се у Хрватском биографском лексикону бр. 2.

Књига "На кућном прагу" представљена је у Централној библиотеци Срба у Загребу у дворани СКД "Просвјета". Књигу су 22. ожујка 2012. пред пуном двораном представили сам аутор и рецензент социолог из Загреба проф. др. Светозар Ливада те водитељ књижнице Срба проф. Велимир Секулић.

 

 

 

 

Извор: margelov institut