ЛЕГЕНДЕ ОБАВЕШТАЈНЕ У КРАЉЕВСТВУ НИКОЛЕ ТЕСЛЕ

milan_tresnjic

     У припреми је друго издање књиге "Легенде обавештајне", аутора Милана Трешњића. Прво издање, које је штампано 1975. године у тиражу 3000 примјерака, распродано је за кратко вријеме, па се данас може наћи само у понеком комисиону или у приватном посједу.

     Издавачка кућа „Књижевне новине“, у библиотеци Документи, штампала му је 1991. године књигу „Од Туђмана до Броза“. Милан Трешњић сада се јавља са књигом маште и стварности, под насловом "Легенде обавештајне", у ствари „приче обавештајне“, то јест приче шпијунског карактера.


     Ма колико да се Трешњић одлучио на један сасвим нов начин писања и казивања, мијешајући машту и стварност, треба рећи да су легенде фантазмагоричне, у стварности алегоричне. Сам ће читалац брзо запазити да легенда о „Теслиним божанственим оргуљама“, као и о „Речној флотили Николе Тесле“ има скривену тајну мету, да у јавност данашњице врати не само тему о самом генију из Лике, већ и намјеру да се забашуре зла и злочини једног народа, причињена другом, једна вјера другој, иако су обе хришћанске, а народи словенски, индоевропског порекла…


     Дио књиге, претежан, који слика стварност, казује читаоцу данашњице како је аутор Трешњић видио, доживио и наџивио периоде Партизанске, па Титове Југославије… и како је као Титов обавјештајац, ознаш и удбаш, па дипломата задржао у свом памћењу вријеме и догађаје у њему.


     Трешњић, коначно, открива савременом читаоцу и нашој јавности, неке изузетне чуване тајне из политике и владавине Тита и његових епигола…


     Трешњић ће, као искусни стручњак за обавјештајне, односно шпијунске послове, објаснити, какав је ту био велемајстор Јосип Броз и како се степеницама провокатора и денунцијанта попео на врх КПЈ, преко лешева својих претходника.


     Трешњић ће објаснити да је Броз идејни творац резолуције Инфобироа против њега и његове КПЈ, све у циљу да се јавно и жестоко посвађа са Стаљином и комунистичким партијама у цијелом свијету…


      Читајући "Легенде обавештајне", читалац ће се  упознати и са Трешњићевим дипломатско – конзуларним шпијунским дјеловањем у Њемачкој.


     Књига је заиста пуна „изненађења“, али и података о много чему, о народима, политикама, филозофијама и религијама…

Трешњић, коначно, убедљиво пише и ко је Јосип Броз!

Биографија:
Милан Трешњић рођен је 1924. године у Дивоселу, Госпић. До сада је поред низа стручних публикација, прича, фељтона, цртица, објавио и слиједеће књиге: Наличје елипсе (1962),  Легенде обавештајне (1964), Шпијунски покер (1988) и  Време разлаза (1989).
Био је сарадник опће југославенске енциклопедије. Живи и ради у Београду, где се поред публицистичког посла бави превођењем стручних и научних текстова као члан истоименог удружења Србије.


Невенко Влаисављевић

Везане вијести:
СЛУЧАЈ НИКОЛЕ РИБАРА