КЊИГА "СРЕБРЕНИЦА - КАКО СЕ ЗАИСТА ЗБИЛО" НА ИТАЛИЈАНСКОМ ЈЕЗИКУ

srebrenica_knjiga.jpg

ВЛАСЕНИЦА, 4. ЈУНА /СРНА/ - Књига "Сребреница - како се заиста збило", аутора Зорана Јовановића и Александера Дорина, недавно је објављена на италијанског језику у издању издавачке куће "Замбон", а у мају је представљена и италијанској публици на Сајму књиге у Торину.Коаутор књиге, новинар и публициста из Власенице Зоран Јовановић рекао је Срни да ће крајем октобра књига бити представљена и на Сајму у Риму.

 

"Идеја је била да покушамо западу и уопште свјетској јавности показати сакривену истину о страдању Срба у прошлом рату, као и догађајима и актерима злочина над српским народом. Наравно, књига ниједним својим словом не прикрива злочине над дугим народом почињене од појединаца из српског народ", каже Јовановић.

 

Своје прво појављивање пред западном публиком књига "Сребреница - како се заиста збило", имала је на Сајму књиге у Лајпцигу, у марту прошле године.

 

Јовановић каже да је књига привукла пажњу читалаца, издавача и критике, а у њемачкој штампи представљена као "књига која је зауставила лаж".

 

"Неки представници Фонда за заштиту угрожених народа покушали су прво да спријече њено појављивање на Сајму, а потом да оспоре тачност и истинитост онога што је у њој написано. Међутим, све је то образложено документима и фотографијама и ту смо однијели значајну побједу у промоцији књиге", истакао је Јовановић.

 

Он тврди да ниједан злочин над Србима у било којем правосудном систему, од Хашког трибунала до Суда БиХ, није процесуиран.

 

"Односно, процесуиран је један у Хагу, случај Насера Орића, али то је тако накарадно урађено да то ниједно озбиљно правосуђе не би смјело да призна. Ниједан доказ на том суђењу није изнесен. Сви моји материјали, од којих се дио налази и у овој књизи, били су уступљени хашким истражитељима. Ниједан од тих докумената није био представљен на суђењу", навео је Јовановић.

 

Сам аутор очевидац је и свједок многих догађаја који су описани у књизи, те аутор већине фотографија и видео-записа, као свједочења о страшним злочинима и патњи.

 

"На узвишењу Рогосија код Власенице у једном дану страдало је 29 српских бораца. Међу тих 29 које сам ја снимао у мртвачници у болници у Милићима, а то су потврдили и патолози, било је људи који су заробљени, а потом убијени, па чак и на ражњу печени. По суровости, тај ми је случај можда упечатљивији од осталих", рекао је Јовановић.

 

Он тврди да ће књига ускоро да буде објављена и на руском језику, а велика жеља му је да је представи и кинеским читаоцима.

 

Извор: срна