КЊИГА О ПОКОЉУ СРБА И ЈЕВРЕЈА У ВАШИНГТОНСКОЈ КОНГРЕСНОЈ БИБЛИОТЕЦИ

veljic_knjiga.jpg

НОВИ САД, 10. ФЕБРУАРА (СРНА) - Књизи "Откровење геноцида: ново свјетло о покољу Срба и Јевреја под мађарском окупацијом", аутора Александра Вељића из Новог Сада, данас је додијељен контролни број чувене Конгресне библиотеке у Вашингтону.

"Књига о злогласној јануарској рацији из 1942. године добила је у Конгресној библиотеци контролни број 2012932843, чиме је том историјском делу о невиђеном покољу Срба и Јевреја, који су починиле мађарске окупационе фашистичке солдатеске, отворен пут ка библиотекама, музејима, школама, као и другим установама широм света", рекао је Вељић Срни.

Он је рекао да је био пријатно изненађен када је добио обавјештење да је његова књига добила контролни број у престижној америчкој библиотеци.

Вељић је навео да књига "Откровење геноцида" обилује новим, до сада необјављеним подацима о страдању Срба и Јевреја у злогласној војној акцији мађарских фашиста.

"Књига садржи бројна до сада необјављена документа о страдању Срба и Јевреја у јануарској Рацији 1942. године у Новом Саду и околини и баца сасвим ново светло на један од највећих покоља недужног становништва почињен у поробљеној Европи током Другог светског рата", навео је Вељић, који је предсједник Друштва за очување сјећања на Холокауст.

Књига "Откровење геноцида" штампана је 27. јануара ове године поводом свјетског Дана сјећања на Холокауст и ускоро би требало да се појави у продаји на интернет сајту "Амазон".

У злогласној војној акцији мађарских фашиста у Новом Саду и околини, извршеној од 20. до 23. јануара 1942. године, на најбруталнији начин побијено је више од 4 000 недужних људи, међу којима је било дјеце, жена и стараца.

Међу убијенима је било највише Срба, потом Јевреја, као и одређени број Рома, чија је једина кривица била што су припадали тим нацијама.

Џелати из редова мађарске окупационе војске су недужне људе прво скидали до гола по цичој зими, а потом им пуцали у потиљак и тијела бацали под лед Дунава и Тисе.

 

Извор: срна