ИСТОРИЈСКИ ПРОЈЕКАТ СРЕБРЕНИЦА НА БАЊАЛУЧКОМ САЈМУ КЊИГА

Историјски пројекат Сребреница ове године је по први пут представљен на Бањалучком Сајму књига који се отвара у уторак 18. септембра 2012. На штанду Пројекта биће изложено дванаест посебних издања Пројекта на српском и енглеском језику. Та издања представљају пресек досадашњег истраживачког рада ове невладине организације и пружају целовиту слику узрока, тока и последица догађаја у сребреничком крају за време грађанског рата у БиХ између 1992. и 1995. године. Посебан предмет истраживачког рада Пројекта су дешавања из јула 1995. и систематско преиспитивање утемељености званичног наратива о тим догађајима по коме је тада 8.000 муслиманских заробљеника  у Сребреници по кратком  поступку било стрељано, што наводно представља геноцид за који је српска страна одговорна.

 

          Сазнања до којих је Пројекат дошао, и која су документована у његовим издањима, доводе могућност извођења таквих закључака под озбиљну сумњу.

          У среду 19. септембра, тачно у подне, у просторији на Сајму књига која предвиђена за промоције Историјски пројекат Сребреница ће одржати  презентацију три издања која се по први пут представљају широј јавности.

Сребреница: фалсификовање историје, сабрани текстови десет домаћих и страних аутора који настоје да диригованим обманама супротставе чињенице и аргументе заиста непрекројене историјске истине о Сребреници. Књига је објављена у сарадњи са београдским недељником „Печат“ и њена дистрибуција на територији БиХ била је забрањена  од стране сарајевских цензора 29. јуна 2012.

 Српске жртве Сребренице, 1992. – 1995. Најновија истраживачка монографија Историјског пројекта Сребреница која попуњава огромну и неопростиву празнину у литератури на тему страдања српског становнштва сребреничког краја током рата у БиХ, 1992. – 1995. Књига се састоји из детаљног појединачног описа педесет напада на српска насеља сребреничког краја, наводећи имена жртава и извршиоца злочина. Атмосфера беспоштедног терора који је зрачио из сребреничке енклаве под контролом Армије БиХ илустрована је изјавама преживелих српских жртава и муслимана из саме енклаве. У прилогу књиге евидентирано је 705 српских цивилних жртава у складу са одредбама Женевске конвенције, подразумевајући да ће се  током даљих истраживања тај број повећавати. У посебном прилогу налазе се изјаве из периода Другог светског рата које су пребегли Сребреничани дали Комесаријату за избеглице у Београду, што илуструје континуитет злочина на том подручју. Ово је прва књига која на научан и објективан начин документује масовно страдање српског народа сребреничког краја током рата 1992. – 1995, чиме се недвосмислено оповргава теза о једнонационалној патњи на том подручју.

 Комисија Владе Републике Српске и њен Извештај 2004. године (Кобне последице политичке неодговорности), где се по први пут објављује контроверзни и дуго времена од јавности  скривани Извештај о Сребреници који је Влада Републике Српске, на челу са тадашњим Председником, по наређењу Високог представника усвојила 2004. године. Поред изворног текста Извештаја из 2004. године, у монографији се налазе приказ околности под којима је тај докуменат настао и критичка анализа његовог садржаја. Такође, ту је и Извештај комисије како је требало да буде написан да су аутори водили рачуна о чињеницама и интересима Републике Српске. Најзад, монографија садржи пресек реакција у свету на Извештај тадашње Владе о Сребреници, које су без изузетка биле штетне и поразне по Републику Српску.

 

На конференцији за штампу и промоцији нових издања говориће Стефан Каргановић, председник Историјског пројекта Сребреница.

 

Извор: ИСТОРИЈСКИ ПРОЈЕКАТ СРЕБРЕНИЦА

 

Везане вијести:

СРЕБРЕНИЦА: ЗВАНИЧНА ПРИЧА НА "АПАРАТИМА ЗА ВЈЕШТАЧКО ДИСАЊЕ"

Сребреница фалсификовање историје

Дама у црним чизмама и заслужена казна за „негирање геноцида“