ИСТОРИЧАР СА ХАРВАРДА: ЦРВЕНИ КРСТ И ВАТИКАН ОМОГУЋИЛИ ХИЉАДАМА НАЦИСТА ДА ПОБИЈЕГНУ

У НОВОЈ књизи истраживач с Харварда Џералд Стајнечер ( Gerald Steinacher) објашњава како су тисуће нациста успјеле побјећи прогону и почети нови живот.  Стајнечер је своју књигу већим дијелом базирао на необјављеним документима Црвеног крижа које је успоставио систем за збрињавање милијуна избјеглих људи након 2. свјетског рата којега су искориштавали и нацисти, пише Телеграф.

 

tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2013/vatikan.jpg

 

Ватикан злочинцима помагао свјесно

Историчари  су израчунали како је око 8 хиљада СС-оваца успјело побјећи у Велику Британију и Канаду користећи документе које им је погрешком издао Црвени крст. Већина ратних злочинаца је ипак побјегла у Шпанију диктатора Франциска Франка и Јужну Америку. 

У књизи се објашњава да док је Црвени крст грешком помагао нацистима у бијегу, Ватикан је то чинио свјесно. Због жеље за поновним успостављањем "кршћанске Еуропе" или из страха од Совјетског Савеза, Ватикан је преко своје комисије за избјеглице водећим ратним злочинима давао лажне личне документе, тврди Стајнечер.

Црква не жели отворити архиве

Црвени криж је издавање пасоша великим дијелом темељио и на препорукама које је за злочинце давао Ватикан. Ватикан увијек одбија коментарисати своје активности током 2. свјетског рата те архиве из тога раздобља држи затворенима за јавност.

 

Извор: ИНДЕКС