ДОКУМЕНТИ О ПРОТУНАРОДНОМ РАДУ И ЗЛОЧИНМА ЈЕДНОГ ДИЈЕЛА КАТОЛИЧКОГ КЛЕРА

У овој су књизи сабрани документи који су се, у моменту састављања, нашли на дохвату. У њој се налазе протународна и злочиначка дјела једног дијела католичког клера само са територија народних република Хрватске, Босне и Херцеговине. Књига није састављена за то да прикаже сву хисторијску одговорност тог дијела клера на најцрније дане наше блиске прошлости.

Да би се у цјелости приказало што су све појединци и скупине свећеничке урадиле за оснивање и ширење усташке терористичке организације, колико су одговорни за припремање окупације наше земље, за издају и поробљавање свога народа колико су се ангажовали за окупаторско-усташку власт, колико су у цјелости – директно или индиректно, материјално и морално – учествовали у небројеним усташким злочинима, и коначно, у којој се мјери, заносећи се још увијек усташким замислима и плановима, и данас ангажирају у протународном раду, за свако наше поглавље била би потребна већа књига.

Већина овдје сабраних докумената јесу њихове властите изјаве, саслушања, писма, говори и њихова штампа. Само мали број докумената сачињавају искази и изјаве свједока. Ако би тражили исказе и доказе у народу, код очевидаца, жртава, прекрштених итд., број докумената постао би неисцрпан.

 

 

Прочитајте књигу