ДО КРАЈА ГОДИНЕ МОНОГРАФИЈА СА 31.000 СРПСКИХ ЖРТАВА!

Монографија ће имати два до три тома са више од 2.000 страница, а осим имена српских жртава, биће објављено и више од 10.000 фотографија.

БЕОГРАД, 25. АВГУСТА /СРНА/ - Директор Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић најављује да ће монографија са око 31.000 имена српских жртава у рату у БиХ до краја ове године бити припремљена за штампу.

Тако ће Република Српска бити прва, а могуће и једина у Европи, која излази са прецизним подацима о својим људским губицима.

Иванишевић истиче за Срну да су се коначно стекли финансијски услови да се приведе крају посао око штампања ове монографије, која ће носити назив "Људски губици српског народа у БиХ 1992-1995".

Списак жртава прављен је по азбучном редосљеду и садржи пет поглавља:

Име и презиме жртава којима се зна мјесто и вријеме погибије, имена жртава којима се не зна мјесто и вријеме смрти, имена погинулих добровољаца који су се борили на српској страни, имена умрлих од посљедица рањавања, малтретирања по логорима, и особе без података за идентификацију.

Иванишевић наводи да ће имена женских жртава у монографији бити штампана другим слогом, како би се разликовала од мушакараца и напомиње да од укупног броја жртава жене чине око 12 одсто, а дјеца око два одсто.

Осим имена и фотографије, биће наведено и седам основних података - име, презиме, име оца, мјесто рођења, мјесто страдања, година рођења и година смрти.

"Највећи проблем у прикупљању материјала јесу фотографије, јер их неке општине још нису доставиле", каже Иванишевић.

Пошто се ради о капиталном дјелу од националног, културног, историјског значаја, Иванишевић очекује да га откупљују све националне библиотеке, националне и образовне институције.

Монографија ће имати два до три тома са више од 2.000 страница, а осим имена српских жртава, биће објављено и више од 10.000 фотографија.

"На овај начин ћемо прекинути манипулације жртвама. Никада нико међу Србима није пописао жртве, а српски народ је у прошлости имао много устанака и буна" - напомиње Иванишевић, наводећи да је његов институт овај посао завршио након 20 година упорних истраживања.

Он истиче да је "хришћанска и национална дужност да се направи списак српских жртва и да се и садашњим и будућим генерацијама на располагање ставе чињенице".

"Основни проблем је што до сада српска страдања нису документована чињеницама, и увек се срамотно лицитирало бројкама. Срби су живели у држави са својим убицама, које су прикривале српска страдања и све се сводило на лицитацију", наводи Иванишевић.

Он очекује да ће предсједници Републике Српске и САНУ написати предговор, а да ће припреме за штампу преузети Завод за уџбенике Републике Српске.

На монографији је радило стотињак добровољаца, без новчане надокнаде, а Академија наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ одредила је чланове редакције за публиковање - то су академици Љубомир Зуковић, Алекса Буха и Никола Поповић.

Иванишевић наводи да, у оквиру ове монографије, Институт паралелно ради, у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Београду, и на монографији Срба убијених у Федерацији БиХ, гдје се помиње цифра од око 15.000 људи, а почетком или средином наредне године тај посао могао би да буде завршен.

 

Пише: Весна ШУРБАТ

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

Ратко Младић: Мајке, ја немам ништа да вам дам осим мојих суза

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "СРЕБРЕНИЧКА ПОДВАЛА"

ПРОМОЦИЈА КЊИГЕ "РАТНЕ ОЗНАКЕ СРБА 1991 - 1995"