Дивљаштво у срцу Европе – босански рат 1992-1995

Према ријечима професора Исраелија, рат деведесетих година прошлог вијека био је друго полувријеме Другог свјетског рата у локалним оквирима, а питање продужетака остаје отворено. "Ужасе су чиниле све зараћене стране", каже Исраели, при чему се осврнуо на чињеницу да су током Другог свјетског рата највеће жртве били Срби.Приредио: Дарко ТЕРЗИЋ 

ЈЕРУСАЛИМ, 10. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Израелски професор Рафи Исраели, један од аутора књиге "Дивљаштво у срцу Европе – босански рат /1992-1995/", описао је Републику Српску као отворену и прозападно оријентисану, док федералне пејзаже, како је рекао, осликавају и џамије и вехабистички покрети. 
Хармонију народа у БиХ професор Исраели је описао као "могућност мијешања воде и уља". 
"Израелски допринос објективном приступу БиХ никада није имао јачу документациону и аналитичку подршку од књиге `Дивљаштво у срцу Европе – босански рат /1992-1995/`", каже за Срну помоћник шефа Представништва Републике Српске у Израелу Александар Николић 
Аутори књиге су професор Рафи Исраели са Трумановог института Хебрејског универзитета у Јерусалиму и Алберт Бенабу, први израелски дипломата који је служио у мировним снагама УН током рата у БиХ. 
Књига је недавно промовисана у изузетно динамичној атмосфери пуне сале Трумановог института у Јерусалиму.
Исраели је пренио помоћнику шефа Представништва Републике Српске у Израелу Александру Николићу своје виђење овог неуобичајеног пројекта. Професор Исраели је истакао важност употпуњавања историјског увода са анализама претпоставки за избијање ратних сукоба на простору бивше Југославије, уз свједочења компетентног учесника у ратом захваћеним подручјима. 
На више од 500 страна и у девет поглавља, књига у издању "Стратеџик бук паблишинга" /Strategic Book Publishing/ из Хјустона, на енглеском језику методолошки обрађује теоријске претпоставке, с једне, као и конкретна догађања на терену, с друге стране. 
Према ријечима професора Исраелија, рат деведесетих година прошлог вијека био је друго полувријеме Другог свјетског рата у локалним оквирима, а питање продужетака остаје отворено. "Ужасе су чиниле све зараћене стране", каже Исраели, при чему се осврнуо на чињеницу да су током Другог свјетског рата највеће жртве били Срби. 
Исраели је повукао паралеле сукоба на Балкану са оним на Блиском истоку, зналачки користећи геополитичке појмове некадашње Југославије и данашње БиХ, састављене од Федерације БиХ и Републике Српске. 
Приказана је етничка географска раштрканост и рађање појма етничког чишћења. Према његовим ријечима, Харис Силајџић је био први који је упоредио регионе Балкана и Блиског истога користећи аналогију "палестинских туђинских инфилтратора у Либан, као српских агресора у БиХ." 

.tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/rafael_israeli.jpg

Професор Исраели на Првој међународној конференцији о комплексу логора смрти НДХ, Госпић - Јадовно -Паг 1941, у Бањалуци, јуна 2011. године

Исраели се осврнуо на непојмљив број убијених, рањених и прогнаних у грађанском рату у БиХ, описујући призоре бестијалног дивљаштва. "Размјере погибија су неразумне - четири пута веће од страдалих у свим израелским ратовима заједно", наводи он у књизи. 
Премда су злочине чиниле све зараћене стране, Срби су суочени са највећим бројем оптужница за злочине, указује Исраели, осврћући се на стратегију Хашког трибунала. Он је у књизи истакао потребу кориштења тачних термина, указујући на манипулације појмом геноцида. 
Исраели у књизи пита зашто снаге НАТО-а, предвођене Америком, подржавају зараћене исламске снаге, које паралелно потпомажу и радикални исламски елементи? 
Главни смисао у тражењу одговора на ово питање види у распаду Варшавског пакта и самог Совјетског савеза, што је довело до појаве исламског екстремизма на подручјима бивших совјетских азијских и кавкаских република. Исраели доживљава данашњи амерички став према БиХ и региону као неодлучан и споран у погледу континуитета. 
Пред израелским дипломатама и сродним научним радницима Албер Бенабу, који је био и савјетник израелског министра спољних послова за питања дијаспоре, описао је током промоције позитивну хуманитарну улогу јеврејске општине у Сарајеву током година преживљавања у ратним условима, са посебним нагласком на њеног предсједника Ивицу Черешњеша, као и своју сарадњу са дипломатама јеврејског поријекла који су се налазили у БиХ. 
Он се посебно осврнуо на Венс-Овенов план, описујући Овена као бриљантног медијатора. Бенабу је подсјетио на америчке вишекратне притиске на муслиманску зараћену страну да коначно одустане од раније свих прихваћених услова споразума. 
Тадашње одбијање хрватског руководстава да прихвати понуђене планове доживљава као фаталну грешку - грешку недораслог лидерства које није било кадро да препозна границе своје моћи и реалност перспективе у својој федералној јединици, па су за њих слиједили неповољни - Вашингтонски и Дејтонски мировни споразум. 
Говорећи о генералу Ратку Младићу, Бенабу је изнио да му је Младић рекао да му је узор био Аријел Шарон, те да је наговјештавао да ће знати доскочити команданту УНПРОФОР-а Филипу Мориону. Бенабу категорички тврди да Младић није планирао злочин у Сребреници, већ да је ријеч о освети припадника војске чије су породице биле ликвидиране претходних година рата у Подрињу. 
Бенабу је изразио увјерење да ће Морион свједочити да Младић није одговоран за дешавања у Сребреници 1995. године. 
Осврнуо се и на понекад супротан однос јеврејских фактора у САД од оних у Израелу о питању рата у БиХ, као и на посљедице таквог приступа на мас-медијску пропаганду, круцијалну током рата. 
Бенабу је потврдио да је упозоравао Американце да не дозволе наоружавање и обуку муслиманских снага, јер Војска Републике Српске, а ни Хрватско вијеће одбране, неће то посматрати равнодушно, већ ће то прозуроковати још већа ратна разарања и жртве на муслиманској страни. 
У једном дијелу књиге се осврнуо на бирократију унутар УН, на поједине њене генерале-јастребове, као и на упутства која су добијале шведске и холандске снаге да никако не смије доћи до сопствених губитака. 
Говорећи о партнерима за разговоре и преговоре, Бенабу је оцијенио да је Војска Републике Српске била најдисциплинованија. 
"Нема сумње да књига `Дивљаштво у срцу Европе – босански рат /1992-1995/`, представља значајан допринос документацији и изучавању ратних догађаја током 90-тих година 20. вијека у БиХ. Велико је освјежење објективан приступ, као и указивање на перцепцију Републике Српске и свега онога са чиме се она државно-политички и стратешки суочава и данас", закључује Николић. 
Он је додао да је већ покренута иницијатива да књига буде преведена на француски језик, а професор Исреали је у контактима и за њен превод на српски. 

 

 

Извор: срна

 

Везане вијести:

ИСЛАМ НА БАЛКАНУ ПОД ЊЕМАЧКОМ ОКУПАЦИЈОМ

Рафаел Израели, “Логори смрти Хрватске: Визије и ревизије, 1941-1945“