Сахрањена Зорка Делић Скиба, жена мученик и херој

Зорка Делић Скиба
Зорка Делић Скиба

Дана 6. јуна 2015. године на гробљу Пашинац у Приједору сахрањена је жена мученик и херој, један од задњих свједока страхота Другог свјетског рата и страдања српског народа у Независној држави Хрватској.

Сахрани су присуствовали чланови породице, пријатељи и представници Удружења логораша Другог свјетског рата, Удружења Јасеновац-Доња Градина, као и чланови Удружења Јастребарско 1942, чији је први предсједник и један од оснивача била покојна Зорка.

Била је писац књига и живи свједок историје. Два пута прекрштена у римокатоличку вјеру, једанпут у Санском Мосту гдје су јој убијени родитељи и на десетине чланова породице 1941. године, а други пут у логору за српску дјецу у Јастребарском код Загреба 1942. године, под старатељством и бригом редовница Светог Винка Паулског.  Дијете логораш под бројем 97 дјечијег логора у Јастребарском, а уписана након усвајања као Ана Марија Дасовић са датумом рођења 10. травња, као и сва друга усвојена и поримокатоличена српска дјеца логораши, кориштењем стратегије брисања идентитета.

Зреле године живота посвећује свједочењу и његовању сјећања на страдање дјеце у хрватским логорима. Њеним радом и трудом истргнут је из заборава велики број свједочанстава о злостављању, убијању и мијењању идентитета српске, јеврејске и ромске дјеце. Осим што је била велики свједок историјских збивања, задужила је народе свијетасвојим упорним радом и борбом за расвјетљавање овога болног и опомињујућег сјећања.

Зорка ће остати упамћена и по љубави према свом народу и својој земљи, упамћена као борац за истину о страдању српског народа, нарочито истину о страдању српске дјеце са Козаре у Независној држави Хрваткој, али и као жена која је свима чинила добро и којој се сваки невољник у свако доба за помоћ могао обратити. Остаје нам да чувамо успомену на жену мученицу и хуманисту, жену коју ће њено дјело, сачувати у времену и сјећању генерација које долазе.

Сахрана Зорке Делић Скиба

 

Извор: ГЕНОЦИД ИНФО

 

Везане вијести:

In memoriam: Zorka Delić Skiba 1936 - 2015.

Васкрснуће Зорке Делић - Jadovno 1941.

Zorka Delić-Skiba - Jadovno 1941.

ОКРУГЛИ СТО О СТРАДАЊУ СРБА И ЈЕВРЕЈА У НДХ - Jadovno ...

ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ "БРОЈЕВИ" ДОБИО "ЗЛАТНОГ ВИТЕЗА ...