Јасеновац на филму

Холивудски продуцент, добитник Оскара Бранко Лустиг и глумац и продуцент Тихомир Станић најављују снимање филмова о Јасеновцу. Лустиг каже да га и данас држи обећање дато заточенима да ће пренети свету шта се догађало у логорима смрти.
У протеклих 70 година о злочинима у Јасеновцу снимљено је неколико документарних филмова, али само један играни - "Девети круг" Франца Штиглица. После пола века, и холивудски продуцент, добитник Оскара Бранко Лустиг, и глумац и продуцент Тихомир Станић, најављују снимање филма о Јасеновцу.

 

 

Прилог Драгана Станојевића
Добитник Оскара за филмове "Шиндлерова листа" и "Гладијатор" продуцент Бранко Лустиг је као дете из јеврејске породице одведен у Аушвиц, а неки чланови његове породице у Јасеновац.
Показујући логорашки број А 3317 каже да га и данас држи обећање дато заточенима да ће преносити свету шта се догађало у логорима смрти.
"Држи ме то обећање да пренесем свету шта се догодило", каже Лустиг. Писање сценарија Лустиг је поверио историчару Славку Голдштајну и писцу Миљенку Јерговићу.
Голдштајн каже да ће то бити интимни филм, а да продуцент Бранко Лустиг већ обилази локације за снимање, које ће по свој прилици бити у Копачком риту.
Лустиг је ступио у контакт са потенцијалним редитељем, а почетак снимања очекује се следеће године.

Спас из пакла Јасеновца

Продуцент и глумац Тихомир Станић каже да ће он снимање свог филма почети 28. маја, а премијеру очекује 2015. године.
Тихомир Станић каже да је у основи те приче, на којој ради већ пет година, Дијана Будисављевић, жена која је спасила 12.000 деце из пакла Јасеновца.
Прича о храброј Аустријанки, супрузи загребачког лекара Јулија Будисављевића укршта се са судбином спасене деце и причом сестре која још тражи брата који не зна свој идентитет јер је Озна 1945. године од Дијане Будисављавић одузела картотеку деце логораша.
Снимање филма о Јасеновцу најавили су пре три године и званичници Србије и Републике Српске.
"Ми желимо још једном потврдити изјаве председника Тадића и Додика да је неопходно снимити филм о Јасеновцу. Кад будемо имали зрелу идеју и сценарио и квалитетну глумачку екипу, Република Српска ће у сваком случају финансирати један такав филм", каже министар културе РС Антон Касиповић.
Зашто је од 1945. године снимљен само један играни филм о Јасеновцу, тешко је наћи прави одговор, слажу се саговорници. Разлог није само новац, већ недостатак храбрости и уметничке способности да се филмским језиком проговори о великој теми.

 

Извор: rts.rs

Додајте коментар