ЗВАНИЧНИЦИ ПОЛОЖИЛИ ВИЈЕНЦЕ

Полагање вијенаца на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина

Полагање вијенаца на гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и премијер Србије Александар Вучић заједно су данас положили вијенце на Гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју Доња Градина, у оквиру обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Вијенце су положили и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, предсједавајући Предсједништва БиХ Младен Иванић, као и делегације Владе Републике Српке, Вијећа народа Републике Српске и Параламентарне скупштине БиХ. 

На Гробном пољу "Тополе" које се састоји од 41 масове гробице, вијенце су положили и изасланик предсједника Србије Оливер Антић, потпредсједник Скупштине Србије Игор Бечић, као и делегације преживјелих јасеновачких логораша Србије и логораша Другог свјетског рата из Републике Српске. 

Вијенце су положиле и делегације Државе Израел, генерални конзул Србије у Републици Српској Владимир Николић, те амбасадори у БиХ Србије Станимир Вукићевић, Руске Федерације Петар Иванцов, Велике Британије Едвард Фергусон, САД Морин Елизабет Кормак, те представници амбасада Румуније, Мађарске, Словачке и Холандије, као и отправници послова амбасада Италије и Црне Горе у БиХ. 

Вијенце су положили и представници Мисије ОЕБС-а, те Канцеларије ОХР-а и Канцеларије ЕУ у Бањалуци. 

На Гробном пољу "Тополе" вијенце су положили представници Србије, Хрватске и Црне Горе, делегација града Модина из Израела и града Бањалука, те општине Козарска Дубица. 

Заједнички вијенац положиле су делегације Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, СУБНОР-а, Савеза логораша Републике Српске, те Савеза организација и удружења ратних војних инвалида Републике Српске. 

Вијенце је положила и делегације Оружаних снага (ОС) БиХ и Трећег пјешадијског Република Српска пука ОС БиХ, Јевреја из БиХ и Рома из Српске и Србије, као и бројне друге делегације и појединци. 

Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, 80.000 Рома и 23.000 Јевреја.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СРПСКИМ ЖРТВАМА ДАТИ ИМЕНА ДА СЕ ЊИМА НЕ БИ МАНИПУЛИСАЛО

ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ, ПАТРИЈАРХ И ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗРАЕЛА НА ПОМЕНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

СТРАТИШТА - ЈАСЕНОВАЦ - ЈАДОВНО 1941.