"ЗЛАТНИ ГРБ ОПШТИНЕ" УРУЧЕН СИМИ БРДАРУ

Симо Брдар

Симо Брдар

Сценаристи, режисеру, књижевнику и дугогогодишњем кустосу Спомен-подручја "Доња Градина" Сими Брдару уручено је признање "Златни грб општине Козарска Дубица са Повељом", које му је додијељено за изузетан допринос развоју општине и постигнуте врхунске резултате и успјех у области науке, културе и умјетности.

Брдару, који се документарним филмом и истраживањем геноцида и холокауста углавном на подручју НДХ бави више од 25 година, признање је уручено синоћ на свечаној сједници Скупштине општине Козарска Дубица, у оквиру обиљежавања Дана општине Козарска Дубица. 

Брдар је почасни члан Издавачког савјета Института Јасеновац у Њујорку од 2007. године, члан одбора за организацију, оснивач, бивши директор и кустос Јавне установе Спомен-подручје "Доња Градина". 

На филмском фестивалу "Балфест" у Пловдиву у августу 2011. године проглашен је за амбасадора добре воље. 

Брдар је до данас режирао око 30 документарних филмова, за које је добио више од 40 награда на домаћим и међународним филмским фестивалима. Ради филмове о геноциду и холокаусту у логору Јасеновац, али и филмове чије су теме посвећене животу. 

Његови филмови - "Сунце и жица", "Крв и вода", "А Бог је ћутао", "Јасеновац", "Градина", "Марјановићи", "Прогледање" и многи други приказивани су и награђивани у Јерусалиму, Драми, Бечу, Ослу, Иркутску, Тамбову, Рјазању, Курску, Паризу, Пловдиву, Београду, Њујорку, Стокхолму, Тренту, Чикагу, Гетеборгу, Прагу, Москви и другим градовима.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Симо Брдар - "Најлонска Гробница" - Jadovno 1941.

ПРЕМИЈЕРА ФИЛМА "ЧИСТА КРВ" СИМЕ БРДАРА - Jadovno 1941.

ОДРЖАНО ДОКУМЕНТАРНО ВЕЧЕ СИМЕ БРДАРА - Jadovno 1941.