ЗАПАД МАЛО ЗНА О СТРАДАЊУ У ДОЊОЈ ГРАДИНИ И ЈАСЕНОВЦУ

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac.crnapg.jpgКОЗАРСКА ДУБИЦА, 12. МАЈА /СРНА/ - Шеф Одјељења за централну Европу Међународне школе "Јад Вашем" у Израелу Хава Барух изјавила је да се у западном свијету веома мало зна о страдању на стратишту Доња Градина и логору Јасеновац током Другог свјетског рата.
Барухова је данас у Козарској Дубици одржала предавање за професоре историје и српског језика у средњим школама, на којем је представљен интердисциплинарни приступ учењу о холокаусту и чувању сјећања на жртве. 

Предавање је одржано у оквиру дводневног семинара о теми "Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српској", који организује Министарство просвјете и културе Републике Српске. 

Барухова је истакла да интердисциплинарни приступ изучавања холокауста уједињује комеморацију, колективно сјећање, осјећања, историјски приступ, умјетност и остале дисциплине са циљем свеобухватног разумијевања холокауста. 

Начелник Одјељења за средње образовање у Министарству просвјете и културе Републике Српске Мира Грбић прецизирала је да се семинар на тему "Педагошки приступ изучавању холокауста у средњим школама у Републици Српској" организује трећу годину за редом у сарадњи са Институтом "Јад Вашем" у Израелу, која је водећа институција у свијету у изучавању холокауста. 

Овогодишњем семинару присуствују професори историје и српског језика из средњих школа општина Козарска Дубица, Костајница, Нови Град, Србац, Градишка, те града Приједора, који ће од 20. до 27. јула похађати Међународну школу холокауста у Институту "Јад Вашем" у Израелу. 

"Нови педагошки приступ изучавању холокауста базиран је на персонализацији доживљаја и догађаја из Другог свјетског рата и подучавању о том периоду историје човјечанства на начин примјерен узрасту ученика", објаснила је Грбићева. 

Она је додала да је коначан циљ сарадње са Институтом "Јад Вашем" у области изучавања холокауста трансфер знања, искустава и најбољих примјера из праксе који се могу примијенити код нас у оквиру наставе из историје и српског језика. 

"Наш коначни, национални циљ јесте да и ми нађемо начин на који ћемо његовати и чувати сјећање на српске жртве геноцида у Другом свјетском рату и начин на који ћемо о томе подучавати младе људе", истакла је Грбићева. 

Међународну школу холокауста у Израелу у протекле двије године похађало је 25 професора, од којих ће неки данас у послијеподневном дијелу семинара у Козарској Дубици новим учесницима представити примјере добре праксе из наставе. 

Професори и предавачи данас ће посјетити и Спомен-подручје "Доња Градина" у Козарској Дубици и етно-домаћинство у Кнежици. 

Семинар ће бити завршен сутра у 15.00 часова завршном дискусијом и подјелом сертификата, након чега ће бити одржана конференција за новинаре. 

Семинар је организован уз подршку Јавне установе Спомен-подручје "Доња Градина".

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png