За Википедију спремни

Десничари „преузели” контролу над хрватском Википедијом, па се тамо може прочитати да је Анте Павелић побољшао статус Срба

Улаз у логор смрти Јасеновац

     „Емпиријска” истраживања хрватске Википедије: у Јасeновцу убијена 481 особа

Загреб – Хрватска верзија Википедије изазвала је праву драму тврдњама да „НДХ није била тоталитарна држава”, као и да су жртве у Јасеновцу „побили партизани”.

Усташки покрет није био свесно десничарски радикалан, расистички и тоталитаран, за појаву усташке иконографије у модерној Хрватској криви су масони, антифашизам је ограничавање свих основних људских слобода, партизанских злочина било је трипут више него усташких, а у Хрватској се редовно организују антифашистичко-четничке прославе на рачун пореских обвезника, може да се прочита на хрватској верзији Википедије, наводи „Јутарњи лист”.

Лист пише да је очигледно да постоје радикални десничарски оријентисани администратори који пропагирају такав садржај, као и да неки од сарадника не успевају да прогурају своју истину, јер им се забрањује уређивање и блокирају налози.

Недавно је на „Фејсбуку” отворена страница под називом „Разоткривање срамотне хр. Википедије”, а ту страницу, коју је покренуо један од „блокираних”, подржало је више од хиљаду корисника.

„Покушаћемо да разоткријемо мрачну страну хрватске Википедије. То је један националистички острашћен пројекат, који нуди само пристрасна гледишта, који на очиглед свих ревидира прошлост и баца љагу на садашњост, али нећемо то само мирно да посматрамо”, преноси „Јутарњи” речи тог сарадника.

Он тврди да су све његове измене чланака о фашизму и антифашизму избрисане, а администратори су га прозвали вандалом који уништава Википедију и блокирали су му налог.

„Ти људи цитирају неке десне портале као релевантан извор информација, а када пишу о усташким злочинима, преписују податке из идеолошких књига које је издавала усташка емиграција. О злочинима за време НДХ готово се и не говори, а и кад се говори, оправдавају се, а као извори се појављују одломци из књиге оснивача усташког покрета Младена Лорковића”, наводи саговорник портала.

Да је хрватска верзија Википедије изразито пристрасна и ултрадесничарски интонирана, сматра и хрватски научник Павле Мочилац, који је због тога и прекинуо сарадњу.

Он каже да у темама које се тичу историје Другог светског рата и НДХ доминира ревизионистички тон у којем се оправдавају и величају НДХ и фашизам, док се антифашизам портретира у изузетно негативном светлу.

„То је опасно јер се данашњи ученици и студенти радо служе тим подацима за учење и семинарске радове, мислећи да иза тога стоји струка.”

„Јутарњи” констатује да чланака о партизанским злочинима има три пута више него оних о четничким и усташким злочинима заједно.

„Како описати геноцид над Србима за време НДХ, о којој хрватска верзија иначе обожава да пише романтичне епопеје? Једноставно – прескочиш га”, наводи лист додајући да према „срамотној хр. Википедији у Хрватској Срби и не постоје, већ су то углавном – Власи”.

Што се тиче усташких злочинаца, Анте Павелић је хрватски радикални националистички политичар о којем су разни песници писали песме, а статус Срба у НДХ се побољшао, посебно у урбаним деловима.

Хрватска Википедија наводи и да је Вјекослав Макс Лубурић био човек који се на свој начин посветио борби за Хрватску, спасао је десетине православне сирочади, коју је сместио у институције под контролом усташке одбране.

Лубурић, који је током рата био високи усташки званичник у Сарајеву и логору Јасеновац, био је, у ствари, најобичнији садиста и убица који је директно одговоран за смрт стотина људи, махом после стравичних мучења.

И на крају, „логично” – у Јасеновцу је „емпиријски” утврђено да је страдала 481 особа, а потом хрватска Википедија закључује: „Партизани су фотографисали људе које би сами побили и наводили да су то жртве усташког режима.”

 

Извор: ПОЛИТИКА

 

Везане вијести:

Јасеновац најцрње српско стратиште! - Jadovno 1941.

Јасеновац – најчувенија хрватска „победа“ у 20. веку - Jadovno ...

Јасеновац: Кућица у (коцкастом) цвијећу, трава ... - Jadovno 1941.

Хрвати негирају Јасеновац - Остало је још да га опет отворе ...

Јасеновац: памћење као завјет - Jadovno 1941.