За Јасеновац ни правде ни пара

Спасоје Јовановић

Дугометражни документарни филм "Правда за Јасеновац", чије је снимање у току, историјски је подвиг редитеља Спасоја Јовановића из Београда и Србољуба Живановића, иначе антрополога и палеопатолога, академика три академије наука (српске, руске и британске), професора и доктора наука из Лондона. Вођени патриотизмом и правдољубивошћу њих двојица са тимом сарадника не одустају од посла и поред беспарице која прети да заустави пројекат.

Да ли и на који начин очекујете помоћ од дијаспоре?


- Ми покушавамо да се обратимо и нашим исељеницима. Жеља нам је да нас наше расејање у европским и прекоморским земљама прихвати и помогне да пројекат завршимо. Да се, кад филм буде завршен, обелодани пуна истина о страдањима у Јасеновцу и документовано прикаже ко је жртва, а ко џелат. Да се најзад отворе очи и нама Србима и међународној заједници. Да се овај мрак који се наднео над српским народом, разгрне.

 

Јесте ли већ покушали да се представите у расејању?


- До сада смо у Торонту и Прагу направили пројекције од 36 минута компилованог снимљеног материјала. Обе су врло лепо примљене и високо оцењене, како од тамошњих Срба, тако и од Јевреја. Али, финансијски ефекат је никакав. Нико ништа. Сви ћуте. Ништа од донација за сада.


Која је основа филма?


- Филм има три равни. Једна је о вишедеценијској борби за истину о комплексу логора у Јасеновцу проф. др Србољуба Живановића. Он је данас члан Међународне комисије за истину о Јасеновцу. Још 1964. са двојицом Словенаца учествовао је у ексхумацији и анализи скелета усташких жртава из тог логора. Мада је по завршетку Другог светског рата логор сравњен са земљом, они су успели помоћу специјалних сонди да проналазе гробнице и извлаче узорке. Међутим, комунистичке власти су имале циљ да се не дође до истине, па су њихови извештаји сакривани и уништавани. Док су радили на терену није им био дозвољен контакт ни са ким, а кад су се вратили да наставе истраживање дочекала их је "народна милиција" и забрана даљег рада. Међутим, професор Живановић и његови сарадници су свакодневно у три примерка водили дневнике о резултатима истраживања на терену. И кад је због тог истраживачког подухвата био приморан да напусти СФРЈ, његова копија дневника је са њим отишла у егзил.


Шта се налази у наставку филма?


- У другом делу филма су потресна сведочења јасеновачких логораша. Од њих 1.200 који су 1945. голоруки кренули у пробој, усташке каме и пушчана зрна преживела су само 123 сужња. Један од њих, који је у Јасеновцу био заточен као дечак од 14 година, говори како је сваки пут кад би носио следовање сапуна за логорског берберина размишљао да ли су у том сапуну скувани и остаци његовог оца, стрица, пријатеља, познаника...


А трећи део?


- Трећи део филма говори о континуитету српског страдања на тлу данашње Хрватске које је почело у време Првог светског рата, настављен у Другом светском рату и није престало до данас. Срж проблема је у Ватикану, јер како другачије протумачити податак да је од 1.800 хрватских римокатоличких свештеника њих око 1.400 учествовало у затирању Срба у Павелићевој НДХ. Такође, углавном се говори о страдању цивила и антифашиста, а не прецизира се да ти цивили имају име и презиме, да су српске нације. Само да би се сакриле српске жртве, побијена новорођенчад и мала деца подводе се под антифашисте, као да дете од три, пет или седам година зна шта је фашизам.

 

 

Недостаје 50.000 евра.  Да би филм био завршен недостаје око 50.000 евра. Да такав пројекат, на пример, раде Енглези о страдању свог народа он би коштао и до милион фунти. Ми радимо волонтерски, до сада смо улагали сопствени новац и исцрпли смо резерве. Обраћали смо се за помоћ институцијама у Србији и Републици Српској, али су за сада сви глуви за наше апеле. Нико нам није изашао у сусрет ни из Београда ни из Бањалуке - каже Јовановић.

Посипање пепелом - Стално смањивање броја страдалих потпомаже и Србија чији су властодршци, Срби комунисти, под Јосипом Брозом прећуткивали злочине над сопственим народом, а данашњи владари се посипају пепелом. Хрвати су свој посао радили, раде и даље успешно на затирању свега што је српско. Након последњег егзодуса Срба, у Хрватској су промењени топоними, измењени су српски називи, а та Хрватска ипак улази у Европску унију идуће године, на велика врата - указује Јовановић

 

Извор: ВЕСТИ