Вучић: Усташе су побиле цијелу моју фамилију и сад тражите да кажем нешто позитивно о Степинцу

Предсједник Владе Републике Србије Александар Вучић

Предсједник Владе Републике Србије Александар Вучић

СРПСКИ премијер Александар Вучић изјавио је синоћ да држава Србија, једнако као и Српска православна црква (СПЦ), има недвојбено негативно стајалиште о проглашењу надбискупа Алојзија Степинца светим.

"Србија има недвојбено стајалиште, изразито је негативно, како и стајалиште Српске православне цркве", рекао је Вучић тијеком интервјуа за Радио-телевизију Србије (РТС) коментирајући за петак најављени посјет србијанског шефа државе Томислава Николића Ватикану и теме за разговор с папом Фрањом, међу којима је и проглашење Степинца светим.

"Ја сам погрешан човјек"

Нагласивши како од бројних обвеза и путовања чак није ни знао да Николић путује у Ватикан, Вучић је водитељу рекао да о Степинцу пита "погрешног човјека".

"Погрешног сте човјека нашли да питате. Ја се увијек угризем за језик кад говорим о тој теми. Па, цијелу моју фамилију су усташе побиле и сад тражите да кажем нешто позитивно о човјеку који је, у најмању руку, тражио излику за људе који су такве злочине починили", рекао је Вучић, избјегавајући даље коментаре о Степинцу уз оцјену да ће Србија и даље шутјети на провокације у регији.

"Ми и даље шутимо и шутит ћемо док има смисла градити пријатељске односе", рекао је србијански премијер.

Вучић је тијеком цјеловечерњег интервјуа за РТС нагласио да ће Србија наставити водити политику сурадње и улагања у будућност, те ће увијек, без обзира какав однос имају према Србији, разговарати "с највишим представницима" држава регије због будућности и господарства.

Вучић је, коментирајући избјегличку кризу, најавио да ће Србија направити више објеката за мигранте у којима ће моћи преноћити и боравити више дана, поглавито послије најављеног затварања мађарске границе од 15. рујна.

"За зиму морамо направити више објеката гдје ће ти људи преноћити јер ће се почети задржавати у Србији пет и више дана, а не као досад... Врло је важно да наши грађани знају да тиме ништа не губимо нити нам нетко нешто отима", рекао је србијански премијер критизирајући "ксенофобне изјаве које се више не могу трпити".

Он је рекао да Србија неће ући у еуропску расподјелу квота за прихват избјеглица, али ће као земља кандидат за Еуропску унију преузети свој дио одговорности.

"Србија није ушла у квоте ЕУ о збрињавању избјеглица али је спремна преузети дио одговорности. Морам рећи да смо се до сада понашали више као Еуропљани него неки други Еуропљани. Србија је од Еуропе добила новац за поплаве и то је знала цијенити а сад ће се у избјегличкој кризи понашати одговорно, као да је чланица ЕУ", рекао је србијански премијер у разговору за РТС.

 

Извор: INDEX

 

Везане вијести:

НЕ МОЖЕ СЕ РЕЋИ ДА ЈЕ СТЕПИНАЦ БИО СВЕТАЦ - Jadovno ...

Вучић: Србију да згазите нећете и то вам ... - Jadovno 1941.

СПЦ ОДГАЂА БЕАТИФИКАЦИЈУ И ТРАЖИ СТАВ ВАТИКАНА О НДХ

Може ли СПЦ да спречи да Степинац постане светац - Jadovno ...

Владимир Умељић: „Свети“ Алојзије Степинац и Срби - Jadovno ...

СПЦ у процесу канонизације Степинца? - Jadovno 1941.

Писмо Епископу Јовану Ћулибрку

Писмо Епископу славонском Јовану Ћулибрку поводом Дана ...

ЕПИСКОП СЛАВОНСКИ ЈОВАН ЋУЛИБРК: Срби, добро вагајте ...