ВИСОКА ИЗРАЕЛСКА ДЕЛЕГАЦИЈА НА ПОМЕНУ У ДОЊОЈ ГРАДИНИ

srna

ЈЕРУСАЛИМ, 17. АПРИЛА /СРНА/ - Годишњем помену жртвама усташког терора у Спомен-подручју "Доња Градина" 22. априла присуствоваће висока државна делегација Израела, коју ће предводити министар туризма Стас Мисежњиков.

"Већ традиционално присуство Израелаца годишњим поменима у Спомен-подручју `Доња Градина` ове године биће на највишем нивоу до сада. Званичну државну делегацију први пут предводиће министар туризма Стас Мисежњиков, који ће говорити на скупу", изјавио је данас Срни помоћник шефа Представништва Републике Српске у Израелу Александар Николић.

Помену у Доњој Градини присуствоваће и делегација Модина, града партнера Бањалуци, на челу са градоначелником Хаимом Бивасом.

"Ова делегација увеличаће и обиљежавање Дана града Бањалуке, који се ове године поклапа са парастосом јасеновачким жртвама, а двојица градоначелника заједнички ће положити вијенац јасеновачким мученицима", рекао је Николић.

Помену ће присуствовати и 28 чланова Пливачког клуба "Макаби парк Мајим Реут" из Модина, који, између осталог, учествују и на Међународном пливачком турниру "Бањалука опен 2012", који ће бити одржан 21. и 22. априла.

"Од еминентних личности из Израела помену ће присуствовати и неколико академских радника, адвоката и новинара, међу којим свакако треба издвојити професора Рафаела Израелија са Трумановог института Хебрејског универзитета у Јерусалиму", истиче Николић.

Све масовније, садржајније и институционалније израелско присуство поменима у Спомен-подручју "Доња Градина" резултат је дугогодишњих напора Представништва Републике Српске у Израелу, под руководством шефа Представништва Арија Ливнеа, да се на темељима заједничког страдалништва током Другог свјетског рата и страховладе НДХ гради разноврсна билатерална сарадња Републике Српске и Израела.

"Срби, Роми и Јевреји били су циљане групе геноцида у јасеновачком паклу и стога је интернационализација помена у Доњој Градини кроз израелску призму природна и неопходна", каже Николић.

Николић истиче да уврштавање изучавања холокауста у педагошки програм средњошколског образовања у Републици Српској, те осмишљавање мултидисциплинарног изучавања страдања српског народа током тог периода представљају реализацију договореног током јануарске званичне посјете предсједника Републике Српске Милорада Додика Израелу.

 

Извор: срна