ВЕЛИМИРОВИЋ: ПОТРЕБАН КВАЛИТЕТАН ПОПИС СВИХ ЖРТАВА РАТА

janko-velimirovic

БАЊАЛУКА, 24. АПРИЛА /СРНА/ - Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић сматра да је од великог значаја да се обави квалитетан попис жртава у Другом свјетском рату и протеклом рату у БиХ, како би се избјегле манипулације бројем страдалих.

"Свједоци смо манипулације бројем жртава у Другом свјетском рату, посебно у Јасеновцу и Доњој Градини, а један од разлога за то јесте што бивша СФРЈ није обавила квалитетан попис жртава", рекао је Срни Велимировић, коментаришући у посљедње вријеме учестало минимизирање броја јасеновачких жртава.

Према његовим ријечима, некадашњи хрватски предсједник Фрањо Туђман још за вријеме док се бавио науком предњачио је у манипулацији бројем јасеновачких жртава са политичком позадином.

Велимировић је истакао да и данас, нажалост, има сљедбеника оваквог Туђмановог приступа, који манипулишу бројем страдалих у протеклом рату у БиХ.

Он је напоменуо да је један од бивших бошњачких лидера Харис Силајџић, поједини представници Турске и САД износе податке да је током протеклог рата у БиХ страдало више од 250.000 Бошњака, док директор сарајевског Истраживачко-документационог центра Мирсад Токача наводи да је у протеклом рату у БиХ страдало мање од 100.000 грађана свих националности.

Виши кустос Музеја жртава геноцида у Београду историчар Драган Цветковић процјењује да је у Јасеновцу страдало између 122.000 и 130.000 људи, од којих су 63 одсто били Срби. Он је указао на то да се Јасеновац поистовјећује са укупним страдањем Срба у НДХ, али у њему је живот изгубило свега 23 одсто свих српских цивила, односно 30 одсто у свим логорима заједно.

 

Извор: срна