УТВРЂИВАЊЕ ПУНЕ ИСТИНЕ У ИНТЕРЕСУ СВИХ НАРОДА

jasenovac-cvijet

САРАЈЕВО, 4. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједавајући Представничког дома парламента БиХ Денис Бећировић рекао је данас да је утврђивање пуне истине и одговорности, не само за злочине у Јасеновцу него и на другим стратиштима у најбољем у интересу свих народа и сваког грађанина ових простора.

Бећировић је навео да су статистике и пребројавања жртава на Балкану често предмет дневнополитичких злоупотреба, али да је неспорна чињеница да је у логорима Јасеновац и Стара Градишка у смрт одведен огроман број Срба, Јевреја, Рома, али и бројних антифашиста из других народа који су се супротставили фашистичком режиму Независне државе Хрватске /НДХ/.

Из Бећировићевог кабинета саопштено је да је он, приликом посјете спомен подручју и Меморијалном центру Јасеновац, гдје је на централни споменик положио вијенац жртвама фашистичког режима НДХ, истакао да се и овдје, као и на другим просторима, показало да злочин може однијети животе невиних жртава, али не може искоријенити народе и грађане.

"И овдје и другдје треба непрестано показивати да злодјела не смијемо заборављати. На њих морамо указивати како бисмо прије свега младе опомињали на зло које се може десити крену ли стазама фашизма, национализма и шовинизма", нагласио је Бећировић.

Он сматра да треба неуморно инсистирати да за злочине одговарају сви који су их чинили, сваки појединац, и не пропуштати понављати да нема ни колективне кривице ни геноцидних народа, јер "само уколико истрајемо у томе, можемо створити простор за нормалан живот у будућности".

Бећировић је истакао да се невине жртве не смију дијелити по националној, вјерској или било каквој другој основи и да је због будућности БиХ и генерација које долазе веома важно исказати најдубље поштовање према свакој жртви и одати јој пуну почаст.

"То морају схватити и политичари у нашој земљи и смоћи државничку храброст да се поклоне и жртвама других народа а не само жртвама народа којем припадају. Некада то није популарно али, дугорочно гледано, представља једини пут у будућност без понављања трагичне прошлости", констатовао је Бећировић.

 

 

Извор: срна