УТВРЂЕН ПРОГРАМ МЕМОРИЈАЛНЕ АКАДЕМИЈЕ ЈАСЕНОВАЧКИМ ЖРТВАМА

Доња Градина
Доња Градина

На Меморијалној академији поводом обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у логору Јасеновац и Доњој Градини, која ће бити одржана у Козарској Дубици 18. априла, биће изведен музичко-сценски перформанс.

Нагласак перформанса биће на обиљежавању 70 година од пробоја посљедње групе логораша из јасеновачког логора, саопшено је из општинске управе Козарска Дубица. 

Организационим одбором, који је утврдио програм и сценарио Меморијалне академије, која ће бити одржана у оквиру комеморативног програма за обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у логору Јасеновац и његовом највећем стратишту у Доњој Градини, предсједава начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро. 

Прије програма Меморијалне академији предвиђено је обраћање званичника, након чега ће глумци Драмског студија "Артист" из Козарске Дубице извести представу у којој се, према сценарију, преклапају садашњост и прошлост, потресне приче из усташке "творнице смрти" као опомена да се никада не понови такав злочин, али и сцене које укаују на снагу воље за животом. 

У припреми сценсог дијела академије кориштене су фотографије и снимци које посједује архив Спомен-подручја Доња Градина. 

Комеморација поводом Дана сјећања на жртве усташког злочина геноцида у јасеновачком логору, која укључује парастос и помен свим невиним жртвама тог логора, биће одржана у недјељу, 19. априла, у Спомен-подручју Доња Градина у Козарској Дубици.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СПОМЕН-ПОДРУЧЈЕ ПОСЈЕТИЛИ ПРИПАДНИЦИ ТРЕЋЕГ ПЈЕШАДИЈСКОГ ПУКА

СТРАХ ДА ЋЕ ГЕНОЦИД НАД СРБИМА БИТИ ЗАБОРАВЉЕН

ПЕЧАТ - Шта је данас Јасеновац Хрватима? (ВИДЕО)

Јасеновац - Јадовно 1941.