УСВОЈЕН ПРИЈЕДЛОГ ДЕКЛАРАЦИЈЕ О ЈАСЕНОВЦУ

Јасеновац

Latinica

БАЊАЛУКА, 23. МАЈА (СРНА) - Међународна комисија за утврђивање истине о Јасеновцу усвојила је данас Приједлог декларације о геноциду Независне Државе Хрватске /НДХ/ над Србима, Јеврејима и Ромима у Другом свјетском рату, која ће бити усвојена на 5. међународној конференцији о Јасеновцу 24. и 25. маја у Бањалуци.
Члан Комисије Србољуб Живановић рекао је да ће Декларација, након усвајања, бити послата парламентима свих земаља свијета, а посебно парламентима земаља насталих распадом Југославије.
"До сада нико није донио оваквку декларацију, нити је Хрватска признала злочине геноцида над српским, јеврејским и ромским живљем на овим просторима", рекао је Живановић.
Он је додао да је Комисија данас разматрала и проблем страдања дјеце у јасеновачком систему логора, те да су до сада прецизно прикупљена имена више од 33 000 дјеце са подручја Козаре.
"Вјероватно никад нећемо сазнати имена све дјеце која су страдала у Јасеновцу. Приближан број је око 110 000. Поједини аутори најприје су дошли до око 20 000 имена и презимена дјеце, од којих је било око 1 000 јеврејске и та имена су већ предата меморијалном центру Јад Вашем у Израелу", рекао је Живановић.
Директор Републичког центра за истраживање ратних злочина Јанко Велимировић рекао је да ће на Петој међународној конференцији о Јасеновцу бити више од 50 излагања, уз учешће једног броја преживјелих логораша, а отварању ће присуствовати највиши званичници Републике Српске /РС/.
"Удружење 'Јасеновац-Доња Градина' ће, уз помоћ Владе РС, настојати да се истина о Јасеновцу прошири што даље, а добро је што ће на конференцији учествовати и представници Русије, с обзиром на то да се у руској јавности мало зна о о концентрационим логорима на подручју НДХ", рекао је Велимировић.
Према његовим ријечима, посебна пажња на конференцији биће посвећена улози Дијане Будисављевић која је током Другог свјетског рата у Загребу спасила око 12 000 српске, јеврејске и ромске дјеце.
Потпредсједник Свјетске скупштине Рома Драгољуб Ацковић рекао је да су у Јасеновцу процентуално највише страдали припадници овог народа, њих око 88 000.
"Око 15 000 ромске дјеце је страдало, а егзактно имамо око 8 000 имена и презимена", рекао је Ацковић.

Извор: срна