УСТАШКО "ЦВИЈЕЋЕ" У ЈАСЕНОВЦУ ВЕЛИЧА ГЕНОЦИДНИ РЕЖИМ

БЕОГРАД, 5. ЈУНА /СРНА/ - Предсједник Асоцијације избјегличких и других удружења Срба из Хрватске Милојко Будимир сматра да посађено цвијеће у логору Јасеновац у бојама шаховнице и у облику усташког симбола, латиничног слова У, представља наставак болесног и опасног понашања које велича геноцидни режим који, нажалост, у разним појавним облицима изнова оживљава.

 

tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac-u-cvijece.jpg


"Могло се и очекивати да се појави овакво `цвијеће`, јер је на простору логора Јасеновац већ уништено све оно што је могло подсјећати на то вријеме. Сада велика зелена пољана са `Каменим цвијетом` на неупућене дјелује као травнати терен за голф", рекао је Будимир за Срну.

Он је подсјетио да је овдје до 1948. године била цигларска пећ - крематоријум, али је и она морала бити уклоњена.

"Тако се временом стигло до чисте ливаде и, након `мукотрпног и дуготрајног рада` Комисије ХДЗ-а дошло се до `податка` да је у концентрационом логору Јасеновац убијено 2.238 људи, као и да је тај логор био `оправдан`, јер је затварао противнике НДХ", наводи Будимир.

Он подсјећа да је у овом највећем концентрационом логору фашистичке НДХ на најсвирепији начин уморено више од 750.000 Срба, Јевреја, Рома и других.

Будимир очекује да се због ове провокације прво огласи Амбасада Србије у Загребу, а затим и антифашистичка јавност у Хрватској, као и институције српске државе.

"Посебно очекујемо да реагује ЕУ, чија је Хрватска постала пуноправна чланица, или ће се и она солидарисати са оваквим понашањем, које ревидира историју и слави идеологију за коју смо мислили да је само прошлост", наглашава Будимир.

Он у потпуности подржава став Удружења слободарских активиста, које тражи да реагују мјеродавне институције.

"Посебно подржавамо њихову иницијативу да на таквим мјестима не би требало постављати ни државне симболе, јер се и на тај начин одаје почаст жртвама и изражава кајање државе у чије су име затварани, мучени и убијани", додао је Будимир.

У Спомен-комплексу Јасеновац, посвећеном жртвама усташког концентрационог логора у Другом свјетском рату, посађено је цвијеће у бојама шаховнице и у облику усташког симбола, латиничног слова У, што је изазвало реаговања бројних удружења и антифашистичких група.

Удружење слободарских активиста захтијева од мјеродавних институција да реагују на овај чин Управе Спомен-подручја Јасеновац, да цвијеће буде уклоњено, а одговорни за овакву врсту провокације примјерено кажњени, пренијели су јуче медији.

"Када видите на простору Спомен-подручја Јасеновац да је посађено цвијеће у бијелим и црвеним квадратима, сложено у облику слова У, нисте сигурни јесте ли будни или у некој ноћној мори", наводи се у саопштењу представника Удружења.

Као посебно важно наводи се да је због симболике Јасеновца, у којем су људи "затварани, мучени и убијани не само у име усташке, нацистичке идеологије, него у име хрватске државе и хрватске државности, те чистоте хрватске нације", треба водити посебно рачуна о томе да, пристојности ради, у Јасеновцу "не може бити мјеста ни за законите државне симболе Хрватске, попут заставе и грба".

Удружење као примјер наводи Њемачку која на сличним мјестима не истиче своје националне и државне симболе, па и на тај начин одаје почаст жртвама концентрационих логора и изражава кајање државе у чије име су људи затварани, мучени и убијани.

 

Извор:tl_files/ug_jadovno/img/baneri/srna.png

Везане вијести:

ВЕЛИЧАЊЕ ГЕНОЦИДА У ЈАСЕНОВЦУ: Посадили цвеће у бојама шаховнице и у облику слова У!