УСТАШКИ ЗЛОЧИНИ СЕ НЕ СМИЈУ НЕГИРАТИ

cvijet_jasenovac

ЈАСЕНОВАЦ, /СРНА/ - Хрватски државни врх поручио је на комеморацији у Спомен-подручју Јасеновац да се злочини у овом усташком концентрационом логору који су чињени у име нације не смију заборавити и негирати и да у Хрватској више никада неће проћи фашистичке идеје.

Премијер Зоран Милановић изјавио је да се Јасеновац разликује од других мјеста у Хрватској по томе што се злочини овдје нису догодили на мах, нити као изливи тренутне мржње, већ су били плански и системски процес који је трајао скоро четири године.

Обраћајући се присутнима на комеморативном скупу поводом 67 година од пробоја логораша из концентрационог логора Јасеновац, Милановић је рекао да главни задатак оваквих скупова није држање политичких говора, већ да се дјеца у школским уџбеницима историје уче што се стварно догодило и да спознају истину.

Он каже да је у Хрватској 1943. године било 200.000 организованих људи који су се борили против фашизма. "Нити један други европдки народ није то имао, по томе смо посебни. Било је то братство и са Србима, који су у том рату били најпрогањанији", рекао је Милановић и додао да су са друге стране били они који су имали идеологију која је кренула погрешним путем.

Хрватски предсједник Иво Јосиповић изјавио је да се никада не смију заборавити нити негирати злочини усташког режима почињени у Јасеновцу, гдје су усташе у име нације убијале Србе, Јевреје, Роме и Хрвате који нису жељели њихову политику.

Он је истакао да данас у уџбеницима није написана пуна истина о Другом свјетском рату и упозорио да се из таквих трагичних догађаја често није научило ништа јер се увијек изнова јављају покрети који би опет погазили људскост, слободу и демократију.

"Заборав и игнорисање највећа су пријетња демократији. Негирање је други вид опасности коју не смијемо допустити", рекао је Јосиповић и додао да у Хрватској никада више неће проћи фашистичке, нацистичке и усташке идеје.

Предсједник Хрватског сабора Борис Шпрем рекао је да је усташки режим био режим угњетавања, мржње и смрти, те да данас нико не може да негира жртве логора смрти Јасеновца. "Усташки злочини немају никаквих оправдања. Анти Павелићу није био битан хрватски народ већ само власт", рекао је Шпрем.

Он каже да данас нико не може оспоравати нити негирати, како је навео, "застрашујуће, научно утемељене и документоване податке о усташком логору Јасеновац од више од 80.000 убијених, од којих 20.000 дјеце", те да су усташе таквим поступцима и политиком нанијеле највећу срамоту хрватском народу.

Предсједница Савјета Спомен-подручја Катица Седмак тврди да је у Јасеновцу убијено 82.085 Срба, Рома, Јавреја, Хрвата антифашиста и комуниста и других који нису подржавали злочиначки фашистички режим, међу којима 20.038 дјеце млађе од 14 година.

У Доњој Градини, данас је у организацији власти Републике Српске, обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини.

Систем концентрационих логора Јасеновац, који је био највећи сабирни и радни логор у НДХ, основан у августу 1941. године. Међународна комисија за истину о јасеновачком систему хрватских концентрационих логора за истребљење Срба, Јевреја и Рома закључила је да су Хрвати у Јасеновцу и Доњој Градини убили више од 700.000 Срба, више од 23.000 Јевреја и 80.000 Рома.

 

 

Извор: срна