УМРЛА МИЉА КАУРИН ,ЗАТОЧЕНИЦА ЈАСЕНОВАЧКОГ ЛОГОРА

Једна од заточеница логора Јасеновац, 84-годишња Миља Каурин из села Мурати преминула је у недјељу, 15.априла , на Васкрс.

Миљу Каурин су заједно са 14 чланова њене породице одвели у логор Јасеновац. Усташе су ликвидирале деветоро, а преживјело је петоро укућана, међу њима и тринаестогодишња дјевојчица Миља. Она је у логору ослијепљена принудним гледањем у љетње сунце.

Пакао кроз који је у усташком концентрационом логору Јасеновац, прошла Миља Каурин, чији је живот био заточен у вјечиту таму, преточио је у документарни филм "Сунце и жице", аутор и редитељ Симо Брдар.

“Тукли су ме и терали да дању гледам у сунце, ноћима у ватру, па, на кишу. Тако су ми у "Јасеновцу" исцуриле очи,” казивала је Миља.

У сведочењу о преживљеном ужасу, Миља Каурин никог није оптуживала. Она опомиње. И, не говори само о злочину, него о свима нама, равнодушним на туђе безнађе и беспомоћност, а такав је био живот ове старице. Верујем да је то додатна снага филма, која удара исто тако јако, као и казивање о детињству у логору, у коме су јој узели свјетлост, казао је аутор филма Симо Брдар.

Миља Каурин, сахрањена је на мјесном гробљу у Муратима.

 

Извор: dub-radio