У НЕДЈЕЉУ У ДОЊОЈ ГРАДИНИ ДАН СЈЕЋАЊА НА ЖРТВЕ УСТАШКОГ ЗЛОЧИНА

Доња Градина
Доња Градина

У Доњој Градини у недјељу, 19. априла, биће обиљежен Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

Ове године обиљежава се 70 година од пробоја логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу. 

Програм обиљежавања Дана сјећања почеће служењем Свете архијерејске литургије у цркви Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици од 9.00 часова. 

Парастос и помен жртвама усташког геноцида, који подразумијева служење молитве на српском, јеврејском и ромском језику, почеће у 12.00 часова, а претходно ће бројне делегације положити вијенце невино страдалим жртвама логора Јасеновац. 

У 13.00 часова предвиђено је обраћање званичника, а осим преживјелих логораша и њихових потомака, те личности из јавног и политичког живота, очекује се присуство делегација Србије, Израела и других земаља.

Након обраћања званичника, у 13.40 почеће меморијална академија "Тражим помиловање" посвећена убијеним Србима, Јеврејима и Ромима у такозваној "творници смрти". 

Општина Козарска Дубица обезбиједила је бесплатан превоз за грађане који у недјељу, 19. априла, желе да присуствују парастосу и помену у Доњој Градини. 

Из општинске управе најављено је да ће два аутобуса кренути испред спортске дворане у 10.30 часова.

У истом термину биће организован превоз и испред цркве Светих апостола Петра и Павла, а из насељеног мјеста Кнежица аутобус ће кренути у 10.00 часова.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

СРПСКИМ ЖРТВАМА ДАТИ ИМЕНА ДА СЕ ЊИМА НЕ БИ МАНИПУЛИСАЛО

ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ, ПАТРИЈАРХ И ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗРАЕЛА НА ПОМЕНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

СТРАТИШТА - ЈАСЕНОВАЦ - ЈАДОВНО 1941.