У ЈАСЕНОВЦУ УБИЈЕНО ИЗМЕЂУ 122.000 И 130.000 ЉУДИ

jasenovac_mjesto_logora

Latinica

БЕОГРАД, 24. АПРИЛА /СРНА/ - Виши кустос Музеја жртава геноцида у Београду историчар Драган Цветковић процјењује да је у Јасеновцу страдало између 122.000 и 130.000 људи, од којих су 63 одсто били Срби.

Цветковић је указао на то да се Јасеновац поистовјећује са укупним страдањем Срба у НДХ, али у њему је живот изгубило свега 23 одсто свих српских цивила, односно 30 одсто у свим логорима заједно.

Осталих 70 одсто српских цивила убијених у НДХ страдало је на разним стратиштима, најчешће у селима у којима су живјели или у непосредној близини.

Цветковић је навео да је питање Јасеновца истражено што се тиче чињеница и да "ту мање-више нема непознаница, али да се поставља питање интерпретација тих чињеница".

"Интерпретација тих чињеница последица је личне одговорности или неодговорности појединаца, па и историчара међу њима. Оно што је неспорно јесте да је то свакако највећи и најбруталнији логор у југоисточној Европи, те је као такав постао парадигма страдања у Југославији", рекао је Цветковић за "Блиц".

Он је подсјетио на то да се о броју жртава Јасеновца воде полемике већ 67 година и закључио да је држава пропустила прилику да послије рата пописом утврди тачан или приближно тачан број страдалих, што је отворило простор манипулацијама и нагађањима, лицитирањима бројем страдалих која су се кретала од 20.000 и 30.000, па до милион.

Према његовим ријечима, у Музеју жртава геноцида у Београду сада се настоји доћи до приближно објективног броја страдалих у логору.

"Колико је мени познато, колеге из Спомен-подручја `Јасеновац` су персоналном идентификацијом дошли до броја од око 80.000 и настављају с радом. Ми у Музеју имамо податке од око 88.000 страдалих и идемо даље. Дакле, сигурно нема мање страдалих од ових бројева", рекао је Цветковић.

 

Извор: срна