У Дубици током Другог свјетског рата страдало 54 одсто становништва

Козарска Дубица
Козарска Дубица

Начелник општине Козарска Дубица Миле Злојутро изјавио је да је Дан општине – 27. април обиљежен на начин примјерен времену, свечаном сједницом Скупштине општине, неколико спортских догађаја и изложбом слика.

"Ред је да увијек споменемо и да се сјећама наших жртава и чињенице да су прије 70 година јединице Народно-ослободилачке војске ослободиле Козарску Дубицу, и то само неколико дана прије краја рата у Европи", рекао је Злојутро на свечаној сједници Скупштине општине поводом обиљежавања 27. априла – Дана општине Козарска Дубица. 

Злојутро је подсјетио да је Козарска Дубица прије 70 година затворила најцрњу страницу у историји те општине, у којој је током Другог свјетског рата, а највише у логору Јасеновац, страдало 54 одсто становништва, односно више од 16.000 људи, међу којима и 4.000 дјеце. 

Предсједник Скупштине општине Козарска Дубица Небојша Миловчевић изјавио је да је општина Козарска Дубица, на свечаној сједници, први пут у посљедње три године додијелила награде и признања заслужним појединцима те општине. 

Он је потврдио да је највише признање "Златни грб општине Козарска Дубица са Повељом" додијељено сценаристи, режисеру, књижевнику и дугогогодишњем кустосу Спомен-подручја "Доња Градина" Сими Брдару. 

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Перица Бундало изјавио је да је поред 18. септембра, 27. април – дан ослобођења подручја општине од фашизма, најзначајнији датум, када се обиљежава Дан општине и на који се присјећамо на све што је овај крај и народ пропатио у току Другог свјетског рата. 

"Увијек изнова и сваке године морамо понављати чињенице, поготово млађим људима и генерацијама, да се памти и не заборавља, а истовремено морамо бити окренути будућности, грађанима Козарске Дубице и на сваки начин и свако ко је у могућности треба да омогући перспективу и бољи живот на овим подручјима", рекао је Бундало. 

Свечаној сједници Скупштине општине Козарска Дубица, која је одржана синоћ, присуствовали су представници братских општина Бела Паланка из Србије и Пантели из Грчке.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане вијести:

Сјећање на ЈАНДРИЋЕ из Читлука код Козарске Дубице ...

Покољ у цркви у селу Драксенић 1942. године - Jadovno 1941.

PREMIJERA FILMA "ČISTA KRV" SIME BRDARA - Jadovno 1941.

МАЛЕШЕВИЋ: НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИТИ ГЕНОЦИД У ...